Nå er det 30 år siden jeg flyttet fra Oslo til Ringerike. Jeg har gått mye rundt i Hønefoss sine gater, sett meg omkring og fabulert om fornying av diverse områder.

Hønefoss har, for meg, vært mulighetenes by. Det er en by der det ble bygd mange vakre bygninger i tømmerfløtingen storhetstid. Men så stoppet det tydeligvis opp. Byen har stått til forfall i mange år nå. Den trenger fornying. Byen trenger noe mer staselig og flott. Jeg er glad for at utviklingen av byen er kommet i gang.

Forundret og skuffet

Men, når jeg ser på Haakon Tronrud og Jan Solberg sine forslag for utbygging av Hønefoss sentrum og Norsia, blir jeg forundret og skuffet. Er dette en flott fornying av bykjernen vår??

Jeg synes at det vil bli noen gedigne og påtrengende bygninger på Tippen. Stormarkedets spesielt utformede inngangsparti, vil bli overmannet av en moderne, brokete glassvegg. Det er noen fine innsnitt ved byggingen på Øya. Det vil bli noen stygge betongblokker ved de gamle verneverdige trehusene på Norsia. Jeg savner planer for gode opplevelser av fossen fra alle sider av løpet.

Udefinerbar by

Jeg er redd for at det ikke vil bli noe spesielt sjarmerende eller unikt med den nye byen vår. Det kan heller bli til en udefinerbar by. Vil byen fortsette med å ha et skikkelig Hønefoss bysentrum med en tilknyttet gamleby? For meg ser det ut til at dette vil forsvinne. Sentrum vil bli splittet opp av for store påtrengende nye innslag. Helheten vil bli så brokete at alt det som egentlig er fint, vil forsvinne inn i et stort kaos.

Jeg lurer på om byen i stedet vil bli til en type forstad. Eller kanskje byen blir omdannet til en moderne drabantby? Jeg håper fremdeles på at byen vil fremstå med et unikt og flott bysentrum. Et sentrum som flest mulig av innbyggerne i kommunen vil trives i. Et sentrum vi alle kan være stolte av.

Stokk om på planene

Min egen livserfaring sier at: «Ved å stokke litt om på det man har, kan resultatet bli betraktelig mye bedre.»

Det Haakon Tronrud kommer med er et konkret, godt gjennomarbeidet forslag for utbygging av Tippen og Øya. Jeg tenker på alle de husene og hustypene som er i dette forslaget. Kan det stokkes om på dem, for å finne fram til et bedre resultat?

- Hva om de høye blokkene på Tippen blir flyttet høyest opp mot togstasjonen?

- Hva om det lavere glasshuset med gress på taket blir flyttet ned på Tippen? Da kommer kanskje taket i høyde med broen og kan brukes som et grøntareal med utsikt over elven.

- Hva om det spesielle inngangspartiet til Stormarkedet og mursteinshusene kan få rolige hvite flater bakenfor seg?

Vil det virke bedre?

Viktig oppgave

Kjære politikere. Jeg håper dere klarer «å holde tungen rett i munnen» nå. Det er en vanskelig og viktig oppgave der har for tiden!! Jeg håper dere klarer å styre utbyggingen slik at vi får et godt framtidsrettet resultat av byutviklingen.