Equinor må skjerpe seg | Even Jacobsen (Grønn Ungdom)

Av

Hvert eneste år gir Norge milliarder av kroner til bevaring av natur og økonomisk utvikling rundt om i verden.

DEL

Meninger Det er bra, men det begynner å bli på tide at våre statseide selskaper slutter å være en stor årsak til problemene i seg selv.

Equinor er muligens det beste eksempelet på dette. Equinor promoterer seg selv som et selskap som tar sitt samfunnsansvar seriøst, og var tidligere i år til og med frekke nok til å si de var på lag med de klimastreikende. Men jevnlig kommer det opp saker som viser hvor lite samfunnsansvar equinor faktisk er villig til å ta, også utover det åpenbare fakta at olje og gass-utvinningen deres forverrer klimakrisa.

For uansett om det handler om å bore etter olje i verneverdige områder utenfor Australias kyst eller fortsette å ha investeringer i den skitneste oljesanden i Canada, glemmer equinor miljø og lokalbefolkning. Oljelekkasjer i Bahamas er det siste eksempelet på at equinor må skjerpe seg.

For selv om Bahamas ligger i en av verdens mest orkan-utsatte områder, hadde ikke equinor gjort sine oljetanker i landet sikre nok til å sikkert tåle orkaner av sterkeste styrke. Det ble klinkende klart da orkanen Dorian slo i land i Bahamas månedsskiftet august/september. Flere av equinors oljetanker i landet ble ødelagt, og har siden lekket store mengder olje.

Oljen har begynt å lekke ut i sjøen, gjort drikkevannet til befolkningen på øya giftig, for ikke å snakke om alle økosystemene som har blitt ødelagt.

Oljesølet kunne også hatt katastrofale konsekvenser for hele bahamas økonomi, om de ikke hadde vært så heldige at mindre olje enn en først fryktet hadde lekket ut i havet. 51 prosent av hele landets økonomi kommer fra turisme, grunnet landets fine strender og tilknytning til havet. Oljesøl her kan ødelegge for dette, og ruinere den klart viktigste industrien i Bahamas' økonomi.

På grunn av alt dette er det klinkende klart at equinor ikke har tatt i nærheten av det samfunnsansvaret de burde, da de ikke sikret tankene bedre.

Det er på høy tid at statseide selskaper som equinor skjerper seg, og slutter å gamble med natur og lokalbefolkning der de investerer, slik de har gjort på Bahamas.

Innlegget er forelagt Equinor for kommentar, men selskapet har ikke svart på avisens henvendelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags