Gode planer i hårsårhetens tid | Jan B. Fossum

TIPPEN: – Parkeringsplassen, bensinstasjonen og gatekjøkkenet i enden av fossen nærmest skriker av midlertidighet, skriver Jan B. Fossum.

TIPPEN: – Parkeringsplassen, bensinstasjonen og gatekjøkkenet i enden av fossen nærmest skriker av midlertidighet, skriver Jan B. Fossum. Foto:

Av
DEL

MeningerDen kjente oppfordringen om å ta ballen og ikke mannen har stigende betydning – ikke minst i Ringerikes Blads spalter. Og «ballen» i dette tilfellet er utforming av bysamfunnets fysiske rammer.

LES OGSÅ: Nå får Hønefoss tre nye lyskryss: Se hvor de havner

På samme måte som i statistikkens verden er det lett å glemme at det er helheten som gjelder – det enkelte individ er uinteressant.

Lover og rettigheter

Enkeltmenneskets beskyttelse skal skje ved lover og menneskerettigheter.

Helheten her gjelder funksjonalitet, men også estetikk. Skjønnhet kan glede alle, uten å være gårdeier eller å besitte fet bankkonto.

Å verdsette harmonier i byrom, så vel som i naturen, skaper fellesskap og identitet uavhengig av sosial rang eller sportslige ferdigheter.

Og man trenger ikke å være innflytter for å se og forstå at Anne-Berit Haugen Rijken treffer blink med sin etterlysning av planer for byens hjerte.

Tippen skriker

Parkeringsplassen, bensinstasjonen og gatekjøkkenet i enden av fossen nærmest skriker av midlertidighet.

Arealdisponeringen er rett og slett ikke verdig en etablert by med historiske tradisjoner og verneverdige bygninger.

Hønefoss har mange kvaliteter. Skal byen bevare og styrke sin attraktivitet i den gylne framtid som mange håper på, må kreftene settes inn på samfunnsmessig gode løsninger – ikke gamle vedtak og partipolitiske uforståeligheter.

Folks smak er forskjellig. Men selv i superindividualismens og sekulariseringens stigende dominans, må ikke historien henvises til skraphaugen.

Ny arkitektur

Personlig er jeg ikke sikker på om den nye kirkens arkitektur står i stil med lokaliseringen.

Med kommunens likegyldige holdning til Hønefoss skole som ganske nær nabo av kirken, er det all grunn til å følge med hva som måtte bli foreslått for byens hjerte.

Enig eller uenig? Si det her!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags