Gå til sidens hovedinnhold

Benedicte Heieren Hundhammer: Nye regler ikke skyld for alt som er vanskelig

Benedicte Heieren Hundhammer

Nestleder i Ringerike og Hole Unge Høyre

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er ingenting som tilsier at det å være borte fra skolen hjelper for de som faller utenfor. Tvert imot viser forskning fra arbeidslivet at for mange er det bra å være i jobb dersom du f.eks. har psykiske problemer, skriver Benedicte Heieren Hundhammer i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en forutsetning å være tilstede på skolen for å kunne fullføre videregående opplæring. Målet med de nye fraværsreglene er nettopp å øke oppmøte og gjennomføringsgraden. Da blir det absurd å lese innlegget fra SUs representanter som legger skylden på alt som er vondt og vanskelig på nye regler som ble innført for et halvt år siden. I tillegg påstår de at flere faller fra når det blir strengere regler for oppmøte, noe de ikke har belegg for å påstå.

Ingen vet ennå alt om hvordan de nye fraværsgrensene kommer til å virke. Men det vi vet, er at det hittil har ført til lavere fravær.

I likhet med SU er Unge Høyre opptatt av elever som sliter. Men i motsetning til SU tror vi at det er viktig at disse elevene møter opp på skolen slik at lærerne har en sjans til å følge dem opp.

For øvrig er det ingenting som tilsier at det å være borte fra skolen hjelper for de som faller utenfor. Tvert imot viser forskning fra arbeidslivet at for mange er det bra å være i jobb dersom du f.eks. har psykiske problemer. Og jo lengre en person er borte fra jobben, desto vanskeligere er det å komme tilbake. Kanskje det samme gjelder for elever i skolen?

Og så er det viktig å huske at elever tross alt har mulighet til å være borte 10 prosent med egenmelding. Det betyr at man ikke trenger å dra til fastlegen dersom man er forkjølet en dag eller to. Og selvsagt kan man være borte mer enn 10 prosent med sykemelding.

Skal du trives på skolen og fullføre videregående, må du være motivert. Det er vanskelig å bli motivert hvis man ikke er tilstede. Den nye fraværsgrensen er ingen straff, men en grense som både viser at vi har tillit til elevene samtidig som det settes krav.

Kommentarer til denne saken