Benedicte H. Hundhammer: Ny fraværsgrense virker

Benedicte Heieren Hundhammer mener de nye fraværsreglene fungerer.

Benedicte Heieren Hundhammer mener de nye fraværsreglene fungerer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Fravær er ikke greit. Alle kan være syke eller ha andre gode grunner for å være borte. Men utover det gjør vi oss selv en bjørnetjeneste ved å snakke ned de nye fraværsreglene, skriver Benedicte Heieren Hundhammer i dette innlegget.

DEL

LeserinnleggDe nye fraværsreglene i den videregående skolen fungerer. Fraværet har stupt og flere elever møter opp til timen. Da er det synd at elevrådsleder ved Ringerike videregående skole, Amalie Uchenna Odu, ikke støtter endringen som gjør at elevene hun representerer møter opp.

Det blir også feil å si at Ringerike videregående har opplevd liten nedgang i fravær. Selv om fraværet var lavere enn ved mange andre skoler, så er faktisk nedgangen på drøye 15%.

Mange lærere var bekymret for det høye fraværet i videregående skole. Med rette. Fraværet var stort, mange sluttet – noe måtte gjøres. Ikke underlig da at lærerorganisasjonene var for at fraværsregelen skulle endres. Lærerne er tross alt de nærmeste til å legge merke til om elevene møter eller ikke.

Det er også bedre for de elevene som møter til hver time, når stoffet ikke må gjentas og gjentas fordi noen bare slenger innom av og til. Det blir også lettere for lærerne å følge opp sine elever når de møter opp, både faglig og sosialt. Mindre fravær vil også kunne føre til elever med problemer fanges lettere opp, for eksempel psykiske.

Hvis ikke fraværsgrensen er litt streng, er det heller ingen som følger den. Den norske videregående skolen er frivillig.

Hvis du velger å oppta en skoleplass er det nærmest en selvfølge at du møter opp. Hvis man har sluntret unna gjennom årene i grunnskolen er det på sin plass med en oppstramming i rutiner og oppmøte før eventuell videre utdanning og jobb.

Hvis ikke fraværsgrensen er litt streng, er det heller ingen som følger den.

Men hvor streng er den? Det er lett å få inntrykk av at mange stresser med grensen, men det er hele ti prosent som du kan gjøre hva du vil med. De minste fagene i løpet av skoleåret har 56 klokketimer. Det vil si at du kan være 5,6 klokketimer borte fra det faget.

Fravær er ikke greit. Alle kan være syke eller ha andre gode grunner for å være borte. Men utover det gjør vi oss selv en bjørnetjeneste ved å snakke ned de nye fraværsreglene.

La oss få en videregående skole hvor elevene møter opp, hvor vi lærer mer og hvor vi forbereder oss på et stadig tøffere arbeidsliv.


LES TIDLIGERE SAKER:

Benedicte Heieren Hundhammer

Nestleder i Ringerike og Hole Unge Høyre

Ringerike

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags