Steinar Wangen: Jeg forstår at foreldre til utviklingshemmede føler seg utrygge

Pårørende har protestert mot etableringen av bofellesskap for enslige, mindreårige flyktninger.

Pårørende har protestert mot etableringen av bofellesskap for enslige, mindreårige flyktninger. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Steinar Wangen, selv utviklingshemmet, mener Gro E. Hammerstad tar feil i sin kritikk av pårørendes frykt for flyktninger bosatt nær bofellesskap for utviklingshemmede.

DEL

LeserbrevForeldre protesterer over at kommunen vil plassere flyktninger ved bofelleskap for utviklingshemmede i Færdenmarka.

I et leserbrev skriver Gro E. Hammerstad: «At foreldre til utviklingshemmede beboere i Færdenmarka protesterer mot å bosette enslige mindreårige i området er fryktelig trist.»

Det blir feil av Hammerstad å sammenligne disse sakene fordi årsaken til protestene er svært forskjellige.

Jeg kjenner ikke til saken fra Bærum som det vises til i leserinnlegget men i de sakene jeg kjenner til har protestene mot å ha utviklingshemmede som naboer vært økonomisk motivert.

Når det dreier seg om flyktninger handler det om mennesker som har dratt fra eget land fordi de har levd under umenneskelige forhold.

Disse menneskene det her dreier seg om er folk som kan ha blitt traumatisert fordi de har opplevd krig, terror, tortur og/eller annen umenneskelig behandling.

Dette er forhold som kan føre til at man kan gjøre ting man ellers ikke ville gjort, så dette handler ikke om fordommer, men om faktisk kunnskap.

Når foreldre frykter at en slik plassering kan skape utrygghet og usikkerhet for egne, voksne utviklingshemmede barn handler ikke dette om å se på flyktninger som giftige slanger eller som ville dyr, men det handler om å se realiteten i øynene.

Dessuten vil jeg minne om integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sine ord om at flyktninger og asylsøkere ikke kan regne med å komme til Norge på gullstol.

Hun har i «God morgen, Norge» fortalt at denne uttalelsen handler om krav til integrering. Den samme tanken hadde man i sin tid om utviklingshemmede som bodde på institusjon.

De skulle også integreres.

Man flyttet fra institusjoner, men få om i det hele tatt noen, av de som mottok tjenester ble integrert og hvis man velger plassere flyktninger sammen med utviklingshemmede får man økt segregering, noe som er strid med føringene fra regjeringen.

Håper de ansvarlige innser dette og snur.

Når jeg står frem som utviklingshemmet og samtidig bruker betegnelsen de er det fordi jeg aldri har bodd på institusjon og at jeg ikke har vedtak om tjenester.

BAKGRUNN:

Dette handler ikke om fordommer, men om faktisk kunnskap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags