Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: - Ordføreren må stille opp for beboerne

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordføreren i Hole opplyser i et innlegg i Ringerikes Blad at han har reist land og strand rundt og fortalt om den store innsatsen lokalbefolkningen viste 22. juli 2011.

Det er flott at han markedsfører dette på en god måte, og det er naturlig å følge opp med et spørsmål:

Har ordføreren besøkt beboerne på Utstranda, stilt opp og stått sammen med dem i den krevende og umenneskelige prosessen de siste årene?

LES OGSÅ LESEERINNLEGGET: Eva Bekkelund-Eriksen: – Den politiske prestisjen vant

Tause politikere

Tidligere varaordfører Sjur Tandberg nevnes hyppig fordi han er en støttespiller for de hardt pressede beboerne. Jan Egil Lyng har nylig tatt ordet i det offentlige rom og vært tydelig i sitt budskap til partifellene i regjeringen, Arbeiderpartiet og støttegruppen for de etterlatte.

En stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet har foreslått at prosessen nullstilles. Andre politikere vil kanskje også komme med støtte og konstruktive innspill.

Hvor er Frederik Skarstein og varaordfører Elisabeth Klever? Hvor er Senterpartiets ledelse?

Hva mener Venstres Torbjørn Røberg? Og hva med Sosialistisk Venstreparti? Kom fram, ta ordet når innbyggere trenger dere.

LES OGSÅ: Per R. Berger (H): Vi ba om at kunstverket skulle tilpasses

Kunstkritikerne sier nei

Nasjonale kunsteksperter og kritikere har skiftet ståsted og konkluderer med at det planlagte minnesmerket på Sørbråten blir en alt for brutal påminnelse i et traumatisert nabolag.

Stadig flere sterke stemmer vil ta til orde for at dette prosjektet bør skrinlegges og at det nasjonale minnesmerket plasseres på et av de andre foreslåtte stedene i Hole.

Det er ingen som blir glemt når vi får et minnesmerke og minnested der vi kan møtes og minnes med ro og verdighet.

LES OGSÅ: Utstranda vel: – Vi kan ikke leve med valget av Sørbråten

Ingen bør stå alene

Når spørsmålet om ordførerens tilstedeværelse og støtte til beboerne på Utstranda reises, skyldes det at det er nettopp slike viktige oppgaver en ordfører skal prioritere. Ingen skal oppleve at de blir stående alene.

I slike saker bør aldri lokalpolitikere trå feil.

Det er et faktum at vår egen politiske ledelse må ta sin del av ansvaret for den uheldige håndteringen og utfallet av minnesmerkesaken.

Støttespillere

Den politiske ledelsen kan ende opp i et ensomt hjørne etter hvert som motstanden mot minnesmerket øker i styrke.

Derfor er viktig at den politiske ledelsen, flertallspartiene og andre partier blir beboernes rakryggede støttespillere og er enda tydeligere overfor statsrådene og andre aktører om at de må ta til fornuft og snu, slik så mange ber om.

Ordførerens rolle

En ordfører skal være en samlende skikkelse i kommunen, og sørge for at vervet har integritet og troverdighet.

Når ordføreren i Hole i avisinnlegg karakteriserer eller forsøker å latterliggjøre innbyggere som tar opp saker og stiller prinsipielle spørsmål, svekkes ordførervervets integritet og troverdighet.

Kommentarer til denne saken