Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Store svakheter ved innbygger-undersøkelsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Undersøkelsen har alvorlige og åpenbare svakheter, hevder Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har mottatt innbyggerundersøkelsen som er sendt til oss i Hole, og jeg henvender meg til den kommunale ledelsen fordi det er nødvendig å påpeke alvorlige og åpenbare svakheter som svekker undersøkelsens troverdighet.

Hovedspørsmålene som innbyggerne skal krysse av for er formulert slik at leseren kan bli forvirret.

Dette skyldes at spørsmålene som stilles ikke er bygd opp på en slik måte at de blir intuitive og lett å forstå. Man må lese spørsmålene flere ganger for å være sikker på at man svarer riktig.

LES OGSÅ: Fredrik C. Hildisch: Klossete spørsmål

Hensikten med innbyggerundersøkelsen er å avklare om innbyggerne ønsker at Hole skal slås sammen med andre kommuner eller bestå som egen kommune. Fordi man har valgt å lage så finurlige spørsmål kan mange svare feil og dermed blir det vanskelig å si om resultatet blir i overensstemmelse med innbyggernes ønsker og oppfatninger.

Man kan undre seg om hensikten er manipulasjon, og unngå konkrete og tydelige svar fra innbyggerne.

I et demokrati er innbyggernes mulighet til innflytelse og påvirkning helt elementær. Innbyggerundersøkelsen kan bidra til å svekke den demokratiske prosessen ytterligere. Det kan neppe være i noens interesse.

Dersom kommunen har hatt ekstern hjelp til arbeidet med undersøkelsen, har kommunen kastet bort pengene sine. Innbyggerundersøkelsen har ikke de nødvendig kvalitetene som kreves, og reduserer innbyggernes muligheter til å påvirke en demokratisk prosess.

Innlegget er sendt til kommunens ledelse.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken