Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Sundvollen – synkeby uten sunn fornuft

Artikkelen er over 4 år gammel

– Sundvollen blir et mekka for eiendomsinvestorer. Det er en napoleonsk stormannsgalskap og narraktighet som får fritt spillerom i kommunale korridorer, kontorer og møterom, skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sundvollen by er i støpeskjeen. Arkitekter og investorer presenterer forslagene sine på glanset papir. Naboer fortviler over at nærmiljøet forringes. Samrøret mellom politikk og penger er blitt så sterkt at en del folkevalgte ikke engang legger skjul på at de først og fremst representerer utbyggere og investorer.

Dette kommer til å bli en stor utfordring i kommunen vår og i hele regionen. Når de folkevalgte opphører å være ombud for folket, blir innbyggerne nødt til å sikre at deres egne interesser blir ivaretatt på en annen måte.

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

 

En tapsbombe

Ringeriksbanen handler ikke om Ringerike, men om Hallingdal, Bergen og Hordaland, som presser på for å få kortere reisevei vestover. Regjeringens egne beregninger viser at den planlagte banen blir den største økonomiske tapsbomben av så godt som samtlige prosjekter i den nye nasjonale transportplanen. Banen stemples som ikke samfunnsøkonomisk nyttig. Vil Stortinget sløse bort skattepengene våre på noe sånt?

Stortinget sløser stadig med pengene våre, og det er ikke utenkelig at det dessverre vil skje nok igjen. Men de fleste med sunn fornuft forstår at det neppe blir snakk om togstasjon på Sundvollen i tillegg til Hønefoss. Mange av togstrekningene kommer til å bli privatisert i framtiden. Det krever stor lønnsomhet. Derfor blir også godstransport en nødvendighet, og da er ikke traseen gjennom Hole realistisk.

LES OGSÅ: – Ønsker holeværingene by?

Det skjeve tårn

Det strider mot all fornuft å planlegge en by og voldsom vekst fordi man ønsker en togstasjon. Det er ikke slik man planlegger byer, verken her til lands eller andre steder i verden.

Togstasjonen, som kanskje aldri kommer, blir brukt for alt den er verdt av sterke krefter som vil bygge ut og tjene penger.

Sundvollen blir et mekka for eiendomsinvestorer. Det er en napoleonsk stormannsgalskap og narraktighet som får fritt spillerom i kommunale korridorer, kontorer og møterom.

Dette er svært betenkelig, og alle som blir berørt kommer til å bli utsatt for et sterkt press. Det kommer til å gå på helsen løs, og har kommunen forberedt seg på denne utfordringen?

En annet og viktig fakta: Fyllingene som skal legges ut i fjorden og bebygges kan ikke brukes til utbygging på mange år, kort og godt fordi grunnen må « sette seg». Dette kan ta opp til flere tiår. Går man for raskt fram her, kan vi i verste fall Sundvollen komme til å bli kjent for synkebyen, med skjeve bygninger.

Hva betyr dette i praksis: Selv med enorme høyhus rett foran eksisterende boliger i Sundvollen vil det ikke være det passasjergrunnlaget Bane Nor krever.

LES OGSÅ: 80 nye boliger og åtte etasjer på Sundvollen

Sur smak

Det er dette som er de faktiske dropsene i ordførerens godtepose, som han kaller utviklingen i Sundvollen. Den politiske ledelsen har gitt oss innbyggere et klart varsel: Ditt og mitt nærmiljø teller ikke lenger. Vi som innbyggere står alene. Veksten betyr alt. Derfor vil ordførerens drops ha en sur smak for svært mange i Hole.

Hvordan kan vi møte denne virkeligheten? Det nytter ikke med folkemøter eller spredte forsøk på protester. De som bor i Sundvollen, Vik, Svendsrud, Sandbyfeltet, Helgelandsmoen og andre steder bør organisere seg. Boliglag og velforeningen bør stå sammen og bli en sterk stemme for nærmiljøene, som er viktig for livskvalitet og helse. Det gjelder oppvekstmiljøet for barna dine. Det handler om lyset du trenger for å trives og luften du puster i.

LES OGSÅ: – Dette forslaget gir den beste småbyen på Sundvollen 

Ta regien over framtiden

Når de store maskinene med sine jerntenner kommer for å bygge vei eller bane er det for sent å heve stemmen. Vi skal ikke motsette oss framtiden, men vi må sørge for at vi blir vinnere i det store framtidsdramaet. Da må vi selv ta regien. Den kan ikke lenger overlates til den politiske ledelsen. Da er det du og jeg som taper. Det er ingen tjent med. Innbyggernes nærmiljø og interesser må komme i førsterekke.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken