Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Her burde hovedinngangen til byens kjøpesenter ha vært

Artikkelen er over 4 år gammel

– I stedet for å stikke fingeren i jorden og ta utgangspunkt i virkeligheten har man etablert en fiksjon: Ringeriksbanen skal redde byen og regionen. Dette er naturligvis ikke realistisk, skriver Eva Bekkelund-Eriksen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mens den politiske ledelsen i Ringerike messer, stresser og maser om Ringeriksbanen, forsømmes Hønefoss. I Hole er politikk og penger blitt så sammenvevd at det går på troverdigheten løs.

Det er på tide å stille spørsmålene:

Bør vi skape en ny visjon for framtiden? Kan det være smart å satse mer på det vi allerede har i dag og be det politiske lederskapet og politiske miljøet i regionen om å konsentrere seg mer om virkeligheten vi lever i framfor å bruke kreftene på prestisje og prosjekter som kanskje aldri kommer til å bli realitet?

Eva Bekkelund-Eriksen

Holeværing

 

Usikker skjebne

Ett konkret eksempel: Hønefoss er i utgangspunktet en unik småby, med en flott beliggenhet, men vår regionale hovedstad ser ut til å mangle bypolitikere som har en tydelig visjon og klar vilje til å skape en attraktiv handelsby som trekker folk. Her er det store muligheter for en positiv utvikling.

I stedet for å stikke fingeren i jorden og ta utgangspunkt i virkeligheten har man etablert en fiksjon: Ringeriksbanen skal redde byen og regionen. Dette er naturligvis ikke realistisk.   

LES MER OM RINGERIKSBANEN HER

Torget er byens hjerte

Hønefoss har allerede fortrinn: Søndre torg er byens hjerte og et godt utgangspunkt for revitalisering av handelsbyen. Men torget trenger ny blodtilførsel.

Det er her hovedinngangen til byens kjøpesenter burde vært. Bak dagens bankfasade og tilhørende nabobygg burde det vært handelsvirksomhet, med en gangbru til Kuben. Byggene rundt Søndre torg spiller en viktig rolle for å kunne gjenreise handelsbyen Hønefoss.

En god plan og godt samspill mellom politikere, byplanleggere, huseiere og næringslivet kan være mer fornuftig enn å vente på banen.

«Knyttneven» i bybildet

Torg og åpne plasser er selve grunnpilaren i byplanlegging. Du har sikkert erfart det selv når du er ute på reiser. Da oppsøker du gjerne folkemyldret på de åpne plassene.

Derfor er det oppsiktsvekkende at Brutorget i Hønefoss blir bebygd. Bygget som reiser seg på dette torget er blitt en «knyttneve» i bybildet, og viser at helhetlig planlegging er fraværende. Den naturlige aksen mellom Søndre torg og Nordsiden brytes.

Svært få politikere klarer å fullføre en setning uten å nevne vekst. Politiske ledere og politikere kan lett bli oppfattet som talsmenn for eiendomsinvestorer og utbyggere. Det vil si at politikken snevres inn til egeninteresser eller særinteresser framfor innbyggernes.

De glemmer et viktig faktum: Det er kun innovasjon, innovasjon og mer innovasjon som kan redde store og små samfunn og hele nasjoner. Heldigvis er det mange som arbeider hardt, tenker stort og skaper noe nytt. Røyse Frukt- og bærpresseri er et eksempel på nytenkning, som vi må støtte aktivt.

Bergers godtepose

I sommer vil forhåpentligvis mange oppsøke Galleri Klevjer for å se Munchs skisser fra landskaper i Hole og Ringerike. Når du gleder deg over disse skissene, må du også huske at en del av det du ser og beundrer vil gå tapt på grunn av planlagt bane og vei.

Den politiske ledelsen i Hole har omtalt framtiden som en dropseske. Hva inneholder ordførerens godtepose? Omfattende ødeleggelser av kulturlandskap, fare for vannmasser inn i boliger på Helgelandsmoen fordi vannet må finne nye veier når man tukler med Mælingen og forringelse av folks nærmiljø. Steinsfjorden kan som kjent bli en brun sump, fri for kreps og fiskearter vi har glede av i dag. For å nevne noen få eksempler.

Vi har faktisk mulighetene og ressursene i dag. Dersom vi vil, kan vi skape en av de sterkeste regionene i landsdelen, på grunn av det vi har og det vi produserer. Men det forutsetter en tydelig visjon, et lederskap som vil og kan. Gårsdagens politikk har allerede gått ut på dato.

Hva foretrekker du? Politikere med dobbeltroller på grunn av egeninteresser og postkasseadresser, eller folkevalgte som sikrer ryddige prosesser? I de neste to årene kan vi komme til å se en ny politisk bevegelse, som er opptatt av nettopp deg og meg og som arbeider for at du og jeg, våre barn og eldre, skal bli tatt vare på. Og leve og bo i trygge og gode miljøer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.