Dag C. Weberg: EUs energiunion er ikke vår tids største trussel

ENERGIUNION: Dette betyr ikke suverenitetsavståelse over norsk energisektor, sier Dag C. Weberg i dette innlegget.

ENERGIUNION: Dette betyr ikke suverenitetsavståelse over norsk energisektor, sier Dag C. Weberg i dette innlegget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserinnleggSigne von Streng mener i RB at jeg ser bort fra hva Grunnloven sier om norsk suverenitetsavståelse. Det er ikke riktig. I saken som Stortinget skal vedta om norsk deltagelse i utformingen av Europas energipolitikk og medlemskapet i ACER, er dette spørsmålet grundig behandlet av andre. Ved å lese Prop. 5.L (2017- 2018) vil hun se at norsk forvaltning med betydelig juridisk kompetanse har vurdert nettopp dette. Deres konklusjon er at om Stortinget vedtar medlemskapet i ACER, vil dette ha «lite inngripende» virkning.

At jusprofessorene Eivind Smith og Erik Holmøy ikke deler et slikt syn vet jeg. Jeg vet også at om dette er det uenighet i de juridiske fagmiljøene. Norge skal ikke være direkte underlagt et EU-byrå. Det vil bety at beslutningskjeden vil gå fra ACER til EEA (European Economic Area) og til NVE (Norges Vassdrags og Energidirektorat) som vil møte i ACER, men uten stemmerett.

Venstresiden og NEI til EU har som regel valgt å innta en negativ holdning når europeiske stater forsøker å møte morgendagens utfordringer gjennom et tettere samarbeid. Som en stor energiprodusent kan Norge medvirke til et bedre organisert europeisk energimarked. Det betyr ikke suverenitetsavståelse over norsk energisektor, - at vi «gir bort arvesølvet», eller at vi «importerer EUs kraftpriser».

Når Stortinget i mars vedtar at Norge skal delta i det europeiske energisamarbeidet, er det fordi det tjener norske interesser. Det vil også tjene europeiske interesser som gjennom et slikt samarbeid raskere kan nå mål om økt fornybar andel av energiforbruk og reduserte utslipp. Men den viktige råderetten endres ikke.

Dag C. Weberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags