Tøvete om EU – det får være grenser | Fredrik Mellem

Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen

Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen Foto:

Av
DEL

MeningerI Europabevegelsen er vi glade for det grenseløse Europa. Hundretusener av nordmenn har de siste 25 årene benyttet seg av friheten til å studere, arbeide, pensjonere seg eller finne sin livsledsager hvor som helst i Europa.

Dette betyr ikke at vi på ja-siden er motstandere av grenser i noen form. Vi ønsker for eksempel å være tydelige på at det må være grenser for hvor usaklig debatter kan bli før noen setter foten ned.

Sludder

«Hadde ja-siden vunnet, hadde vi måttet overlatt inntekter fra olje og fisk etter 10 år til EU. Og så fått noen prosenter tilbake ... med den særdeles dårlige avtalen hadde vi ikke hatt oljefondet i dag.» Dette sludderet skriver Senterpartivelger Sindre Nørgaard i Ringerikes Blad, illustrert med foto fra en jubileumsfest for EU-motstandere.

La oss bare slå fast: Disse påstander er ett hundre prosent sprøyt og tøv fra ende til annen, uten noen som helst dekning i realiteter. Nørgaards innlegg tjener imidlertid som et gnistrende godt eksempel på hvor usaklig den ene siden i norsk europadebatt tillater seg å opptre. Det var kanskje dette som ble feiret på jubileumsfesten?

EUs budsjett utgjør én -1- prosent av medlemslandenes brutto nasjonalinntekt. Medlemslandene styrer altså fritt over de resterende 99 prosent.

«Torgavgift»

Norge betaler omtrent det samme i EØS-kontingent, som EU-landene betaler i EU-kontingent.

Dette er vår «torgavgift» som gir norske virksomheter like rettigheter og rettssikkerhet på vårt felles europeiske hjemmemarked, og som også sikrer ungdom fra Ringerike rett til å søke seg til et hvilket som helst europeisk universitet og som sikrer de pensjonister fra Ringerike som måtte ønske det, rett til å pensjonere seg i et hus ved Middelhavskysten – og mye, mye mer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags