Jeg klarer ikke la vær å engasjere meg når jeg leser at eiendomsskatten skal fjernes i Hole kommune. Hole kommune har akkurat kommet seg ut av Robek. Men det betyr på ingen måte at kommunen har god råd. Det merker jeg godt. Jeg jobber i en barnehage i Hole og her kjenner vi på nedskjæringene i den daglige driften.

Jeg har selv barn på barne- og ungdomstrinnet på skolen og der merkes det også godt. Jeg må innrømme at jeg ble litt oppgitt i fjor da sjuendeklassingen min kom hjem og sa de måtte droppe et planlagt prosjekt i kunst og håndverk fordi skolen ikke hadde råd til lim.

I år som i fjor dro driftige mammaer på Vik skole i gang kronerulling blant foreldrene, slik at barna skulle få ingredienser til pepperkakedeig for å bake pepperkaker på femte trinn før jul.

Slike innkjøp kan ikke prioriteres på en skole der hver krone må snus og vendes på. Nye skolebøker er det lite penger til så barna skriver i kladdebøker.

LES OGSÅ: Frp snur om eiendomsskatt: Holeværingene må fortsatt punge ut

På Hole bo og rehabilitering opplever de også, så vidt meg bekjent, at de må spare på det meste. Der er det ikke lenger råd til aviser, og servietter kan kun brukes til middag.

Ved kulturskolen i Hole, som vi brukere opplever som et SÅ BRA fritidstilbud for barna våre. Der er det blitt kraftige nedskjæringer på grunn av innsparinger. Og flere gode linjer er blitt borte.

Kjersti Thorset Kvernhaugen

 

Nå har altså politikerne bestemt at eiendomsskatten skal fjernes. I Hole kommune har folk råd til å betale eiendomsskatt og hjelpe til når kommunen sliter økonomisk.

Jeg synes rådmannsmann vår Torger Ødegaard har gjort en fantastisk jobb og klart å lose oss ut av Robek. Jeg er så glad jeg ikke er i dine sko nå, Torger, og håper du orker å fortsette i den jobben du er i.

Hole kommune trenger om få år å ta opp lån. Barna født i 2008 er et stort kull. Det merket vi i barnehagene da nye avdelinger måtte opprettes for å få plass til de som hadde søkt plass den gangen.

Og flere har flyttet til kommunen som er født det året etter det. Det er ikke lenge til det kullet skal begynne på Hole ungdomsskole. På Hole ungdomsskole er det ikke plass til flere klasser per trinn nå. Det betyr at skolen må bygges ut.

Hole kommune trenger om få år å ta opp lån.

 

Min arbeidsplass har også et stort behov for å bli rustet opp eller få nye lokaler, noe vi har ventet på i mange år allerede, i alle fall like lenge som jeg har jobbet der (5,5 år).

Hvor skal pengene tas fra til ny barnehage? Hva med Hole bo- og rehabilitering der det heller ikke brukes noen penger på å pusse opp? Hvor skal de pengene tas fra? Som lån, så klart. Lån skal som kjent tilbakebetales og hvor kommer de pengene fra? Jeg bare undrer.

Det er bedre at vi alle i kommunen deler på utgiftene enn at det skal gå ut over sårbare grupper i Hole-bygda vår. Jeg synes ikke politikerne våre tenker langsiktig når de velger å fjerne eiendomsskatten fra nyttår i Hole kommune.