Kristian Kihle: Eggemoen – bare middels verdi for friluftsliv?

FEILVURDERING: At Eggemoen bare har middels verdi som friluftslivsområde er for oss en åpenbar feilvurdering, skriver Kristian Kihle i Ringerike orienteringslag i et leserinnlegg.

FEILVURDERING: At Eggemoen bare har middels verdi som friluftslivsområde er for oss en åpenbar feilvurdering, skriver Kristian Kihle i Ringerike orienteringslag i et leserinnlegg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vegvesenets sparte kroner kan fort bli ei regning på Ringerike kommunes helsebudsjett, advarer Kristian Kihle i Ringerike orienteringslag.

DEL

LeserinnleggStatens vegvesen har klart det kunststykke å analysere seg fram til at Eggemoen bare har middels verdi som friluftslivsområde. Denne, for oss åpenbare feilvurderingen, kan få avgjørende betydning for trasévalg for E16 og føre til at et svært viktig friluftslivsområde ødelegges for alltid.

Mange arrangementer

Ringerike o-lag (ROL) har gjennom de siste tiårene tilrettelagt utallige orienteringsarrangement på Eggemoen. Fra turorientering, nybegynneropplæring og treninger til store løp som norgesmesterskap i nattorientering, norgesmesterskap i ultralangdistanse og Norges største orienteringsstafett Night Hawk.

I vår møtes hundrevis av ungdommer fra Norge og Sverige her til Unions-matchen. Variasjonen med den flate furumoen med formasjoner fra istida, ravinene i Nærstadmarka og skrålia i Vågårdsåsen gjør dette til et unikt område for orientering.

Hver høst arrangerer vi Eggemomila og vi har i mange år vært medarrangør av Ringeriksmaraton. Når vi bruker tusenvis av dugnadstimer til kartarbeid, løypelegging og arrangement, kan vi glede oss over yrende aktivitet fra andre brukere fra tidlig morgen til seine kveld. Hele året.

Kristian Kihle

Leder Ringerike orienteringslag

Strøkne skiløyper

I vinter koser skiløpere fra hele distriktet seg i strøkne skiløyper. Sommerstid er det et vell av joggere, hundeluftere, syklister, turgåere, organiserte folkehelsegrupper, hundeklubber og andre som bruker området. Storfamilier av våre nye landsmenn er de ivrigste bær- og sopplukkere om høsten. Det er nok langt flere enn oss som blir kraftig provosert av at Vegvesenet mener dette er et friluftslivsområde av middels verdi.

Vegvesenet har følgende tre kriterier for når et område har høy verdi for friluftsliv:

– Områder som brukes ofte/av mange

– Områder som er en del av sammenhengende grøntområder

– Områder som er attraktive nasjonalt og internasjonalt og som i stor grad tilbyr stillhet og naturopplevelse

Friluftsområde

ROL mener det er utvilsomt at Eggemoen tilfredsstiller veivesenets egne kriterier for når et område har høy verdi som friluftslivsområde. Veivesenet «finner på» et nytt moment utenom egne kriterier for å trekke verdien av Eggemoen ned til middels – det er planlagt annen utbygging i området.

Det må da være en usaklig sammenblanding av verdikartlegging og planfase, og forutsetninger om å ivareta korridorer og grøntområder i utbyggingsområder synes «glemt».

Mest ødeleggende

Veivesenet ønsker den traseen som er mest ødeleggende for friluftslivsinteressene. Trase B og C vil beslaglegge mest av viktige friluftslivsområder, gi store støyulemper i viktige friluftsområder og skape en ødeleggende barrière mellom de nære friluftsområdene, resten av moen og Vågårdsåsen.

Veivesenets valg synes i hovedsak å være begrunnet i sparing av egne utgifter. Eggemoens verdi for trivsel og folkehelse er ikke med i det regnestykket. Vegvesenets sparte kroner kan fort bli ei regning på Ringerike kommunes helsebudsjett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags