Fellefangst er dyremishandling og bør forbys | Jenny Rolness, Dyrenes rett

Av
DEL

MeningerBåde ville og tamme dyr pines i fangstfeller. Bare de siste årene har mediene omtalt minst ni saker der katter og hunder er blitt skadet eller drept i slike feller. Dette kan ikke lenger bortforklares som «engangstilfeller».

Ofte er fellene umerket og plassert nær bebyggelse og i områder der alminnelig ferdsel medfører fare for tamme dyr og mennesker – i strid med lovverket.

Familiedyr har fått bena knekt i slagfeller og tenner knust i kampen for å komme fri. Andre har fått fella over snuten eller hodet. Noen har overlevd, mens andre er funnet døde eller blitt avlivet i fellene.

LES OGSÅ: Brannvesenet rykket ut for å redde katt

Også ville dyr – både de som fellene er beregnet på og de som utilsiktet fanges i dem – påføres ubeskrivelige lidelser.

En turgåer på Nøtterøy måtte i 2017 slå i hjel en skadet mår i en felle som var plassert ved en tursti. På jegerforum deles bilder av mår som har fått slagmekanismen over rygg og mage, og jegere beskriver hvordan trestammer blir oppklort av mår som har kjempet i fellene. I noen tilfeller lever dyret helt til jegeren kommer for å sjekke fella.

Lovverket krever bare tilsyn med slagfeller en gang i uka. Dyrene kan dermed lide i flere dager før de dør av skadene eller av kulde, tørst og utmattelse, eller blir avlivet av fangstmannen.

LES OGSÅ: Mistet hunden i sykdomsdrama: Nå smiler valpelykken til Per R. Berger

Fellefangst bør forbys, også feller som fanger dyr levende. Det er en stor belastning for ville dyr å bli innesperret, og de kan skade seg stygt i kampen for å komme fri. Dersom forbud er uaktuelt bør regelverket endres.

Alle typer feller må sjekkes flere ganger i døgnet. Det må også bli strengere straffer for brudd på regelverket. En bot er ikke nok når umerka feller plasseres slik at tamme dyr skades og drepes.

Ingen vet hvor mange dyr som får en langtrukken og smertefull død i feller. Det er på tide å forby denne dyremishandlingen.

Enig eller uenig? Si det her!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags