En medisinsk suksesshistorie | Jon Erik Nygaard

AKTIV ROTARIANER: Jon Erik Nygaard fra Hønefoss.

AKTIV ROTARIANER: Jon Erik Nygaard fra Hønefoss. Foto:

Av

Polio er nå i ferde med å bli utryddet over hele verden. Og det er Rotary, sammen med UNICEF og Bill og Melinda Gates foundation som kan takkes for dette!

DEL

MeningerArbeidet mot denne fryktede sykdommen, som kan føre til lammelse og død, startet i stor skala i 1979.

Den gangen ble 350.000 mennesker angrepet hvert år. Nå viser de siste rapportene at tallet er nede i under 20 personer, i Afganistan, Pakistan og Nigeria.

Trolig finnes det ikke noe tilsvarende eksempel på at en frivillig organisasjon har bekjempet et så stort samfunnsproblem så effektivt. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men vaksinen som ble utviklet på 1950 tallet og senere forbedret, må gis før et polioangrep og virker preventivt. Gjennom programmet er milliarder av barn blitt beskyttet for angrep av viruset, og dermed sluppet store lidelser.

Men det har kostet. Over hele verden har rotarianere siden 1979 samlet inn milliarder av kroner til bekjempelse av polio.

Arbeidet er ikke over enda. Viruset finnes fremdeles, og dermed er det enda risiko for utbrudd av en ny epidemi. Derfor må vaksineprogrammet fortsette. Rotary og Gates Foundation har derfor bundet seg til å bruke 450 millioner dollar til vaksineprogram i tre år fra 2017! Programmet blir ikke avsluttet før viruset er helt borte.

Dette vellykkede vaksinasjonsprogrammet er ett av mange eksempler på Rotarys internasjonale engasjement.

Rotary tilbyr flere omfattende utvekslingsprogram for ungdom, som gir en rekke norske ungdommer muligheter for et års studieopphold et sted i utlandet, og vi ønsker ungdom fra mange land tilbud om å ta et skoleår i Norge.

På Ringerike er det to rotaryklubber som er aktivt engasjert i dette arbeidet.

Vi møtes en gang i uken, bygger vennskap og nettverk, opplever spennende foredrag og har et våkent øye for områder hvor vi kan bidra til å utvikle lokalsamfunnet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags