Rehabilitering, vi må se hele bildet! | Unni Carlsen (H)

Av

Unni Carlsen (H) etterlyser et helhetlig syn på helse. – Jeg hadde ikke vært så trygg på mitt nye kne eller kommet så langt i utviklingen hvis jeg hadde dratt rett hjem etter operasjon, skriver hun i dette innlegget.

DEL

Meninger Målet for rehabilitering er at det skal skje nært eller i eget hjem, slik at pasienten får et aktivt og deltagende hverdagsliv.

For at første del av en rehabilitering skal være en suksess, og også økonomisk bra for kommunen, vil jeg påstå følgende:

To ukers opphold på Stamina (tidligere Nimi) på Helgelandsmoen, eller lignende institusjon, rett etter en leddoperasjon kontra rett hjem, med alle de forskjellige instansene som da må involveres, er både økonomisk riktig og en lykke for pasienten.

Rett hjem etter en operasjon involverer hjemmesykepleien, pasienttaxier, fysioterapeuter, ergoterapeuter, legebesøk, sykemelding (høyst sannsynlig lengre enn etter et opphold på Stamina).

Jeg har selv opplevd dette. Etter en vellykket kneoperasjon på Martina Hansen Hospital (MHH), fikk jeg opphold 14 dager på Stamina Helgelandsmoen. MHH var en opplevelse i seg selv. En stab som fra ankomst til avreise viste trygghet og profesjonalitet til fingerspissene. Til og med maten var topp! Vår egen Per Bleikelia har lykkes igjen!

Min lege på Volvat ba MHH om å søke plass for meg for rehabilitering på Stamina etter operasjonen. Dette ble gjort uten problem, og jeg fikk 14 dager med fantastisk fysioterapi, egentrening og felles trening i et meget bra opplegg. Jeg hadde ikke vært så trygg på mitt nye kne eller kommet så langt i utviklingen hvis jeg hadde dratt rett hjem fra MHH. Mange spørsmål dukker opp de første ukene etter en stor operasjon. Men under kyndig veiledning usikkerheten blir borte.

Jeg trodde det var en selvfølge at de som ønsker det får mulighet til et slikt opphold. Men, nei da. Det kom for en dag at kommunen skal spare og at det slettes ikke er alle som vil anbefale en pasient denne gode hjelpen. Det er ledige rom på Stamina, de har en flott fysioterapiavdeling med spesialister på leddopererte.

Samtidig får mange som ønsker det avslag og blir sendt rett hjem!

Jeg vil påstå at det er god kommuneøkonomi i å se hele kostnadsbildet! Ringerike kommune har et stramt budsjett og må spare. Det er en kjensgjerning. Men det er viktig å gå helt til bunns i de forskjellig kostnadene, så vi ikke sparer oss til fant.

Jeg har før påpekt og etterspurt informasjon om det store sykefraværet i eldreomsorgen. Som nyvalgt kommunestyrerepresentant for Høyre etterspør jeg nå en oversikt over kostnadsbildet på hjemsending av pasient direkte etter leddoperasjon, kontra 14 dager på Stamina.

Jeg vil snarest fremme en interpellasjon til ordfører om dette, og ser fram til svaret.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags