Forsvarsløse distrikter når Oslo-journalister legger ut på tur? | Sissel Skjervum Bjerkehagen

FOR MYE MØLLERS TRAN? – Her må det ha vært litt mye tran og selvtillit før avreise, mener Ringerikes Blad-redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen om reportasjen i Dagens Næringsliv 25. januar.

FOR MYE MØLLERS TRAN? – Her må det ha vært litt mye tran og selvtillit før avreise, mener Ringerikes Blad-redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen om reportasjen i Dagens Næringsliv 25. januar. Foto:

DEL

KommentarDu bør lese Dagens Næringsliv i dag. Det er flere siders reportasje om Jevnaker der. Bakgrunnen var New York Times sin anbefaling om at The Twist på Kistefos er en av 50 destinasjoner å reise til i 2020.

Meldingen kom på telefonen lørdag morgen. Ett lite døgn etter at Fredagspanelet på NRK Radio spisset ingressen foran dagens diskusjon. Er det virkelig riktig å sende folk halve jorda rundt for å dra til Jevnaker?

Jeg endte i grublemodus etter å ha lest reportasjen som har tittelen «Velkommen til Jevnaker». Er dette bra? Er det mobbing? Er det gjort med noen som helst slags respekt og kjærlighet? Var det morsomt?

– Tenk så skuffet ...

Journalist og fotograf beskriver sin ferd som går om eplehagen, via Kistefos til Nesbakken og ender på Thorbjørnrud. De tar bilde av Thai-bua, kinarestauranten og er aldri innom på Kistefos som er den egentlige anbefalingen fra New York Times. Der er det vinterstengt. Presseteamet ville gjøre som enhver turist, bare legge i vei for å se om anbefalingen holder mål.

– Kan det være så ille, da. Jeg synes ikke vi skal dømme stedet før vi er ankommet.

– Men tenk så skuffet et ektepar fra Manhattan må bli. De leser dette i avisen, bestiller seg en tur, og havner ... på Jevnaker. Og så kunne de ha valgt Tokyo, Sicilia, Egypt, Mongolia, Kenya eller Colorado Springs.

Slik starter reportasjen, og slik fortsetter det.

KISTEFOS: Ved åpningen av The Twist høsten 2019 var  det kongelig besøk og rød løper.

KISTEFOS: Ved åpningen av The Twist høsten 2019 var det kongelig besøk og rød løper. Foto:

«Det går aldri bra»

Alle kommer fra et sted, skriver Kjersti Løken Stavrum på Facebook lørdag. Hun har også lest DN, og skriver om forsvarsløse distrikter. Om når Oslo-journalister skal ut på tur utenfor hovedstaden, gjelder det for omkringliggende småsteder å håpe at de ikke stopper hos dem. «For det går aldri bra.»

«Dessverre må Jevnaker lide for at DN ville fylle åtte sider i avisen om ingenting fra sentrum av Jevnaker».

Vi kan håpe DN har lesere som får sin nysgjerrighet pirret, og vurderer å ta turen til Jevnaker til sommeren når det yrer av liv både i badeparken, på Kistefos, på glassverket og også kanskje i sentrum.

Bra for noe?

Noen ganger trenger vi kanskje at det kommer et blikk utenfra for å se hvordan nærområdene våre blir oppfattet med andre briller.

Men lell da gitt. Her må det ha vært litt mye tran og selvtillit før avreise.

Heldigvis møtte de på fantastiske Olav Lie Nielsen, bonde og hotelldirektør på Thorbjørnrud hotell. Han serverte en god dose lokalkunnskap og lokalt mjød. En kan håpe på at det har bidratt til å kalibrere de reiselystne noe.

En kan jo også håpe at all PR er god PR, og at den nasjonale næringslivsavisen har lesere som kommer fra steder utenfor hovedstadskjernen. I så fall vil de vite at svært mange steder en hverdag midt i januar neppe syder av liv. Så sant du ikke tar skøyter, ski eller rockegitar fatt og kaster deg inn i det som er lokalbefolkningens sysler på fritida.

Det var ikke journalistenes intensjon. De fikk akkurat det de jaktet på en stille vinterdag i januar. Måtte framtidas besøkende få en helt annen historie å fortelle enn teamet fra Dagens Næringsliv formidler.

Vonbroten? Ja, kanskje litt. Og kanskje hadde smilet vært bredere om det ikke var vi som var målskiva. Såpass selvinnsikt skal vi prøve å ha.

Maria (38) er ny kommunikasjonssjef på Kistefos: – Vi har nesten tredoblet antall besøkende

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags