Er det ansvarlig å legge ned Hønefoss skole? | Erlend Kåsereff (SV)

UTBEDRE: SV vil bruke av fossefondet for å utbedre Hønefoss skole.

UTBEDRE: SV vil bruke av fossefondet for å utbedre Hønefoss skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger Flertallskameratene og særlig Ap har på merkelig vis klart å kalle seg selv de ansvarlige med det argument at de vil legge ned Hønefoss skole. Samma gjengen vedtok også å bygge to skoler, hvorav den ene er for stor (Benterud) og den andre er for liten (Ullerål). De opererer med et kostnadsbeløp på 145 millioner for å få Hønefoss godkjent i henhold til miljøretta helsevern, noe Arild Myrmel i sitt innlegg 22. oktober 2019 viser at ikke bygger på riktig grunnlag.

Det er luftkvalitet og lufterutiner som må på plass for å få skolen godkjent. Grunnlagsdokumentene som synliggjorde dette ble aldri sendt til Rambøll. Så de omtalte 145 millionene dreier seg om noe helt annet enn hva som skal til for å gjøre skolen godkjent. SV har foreslått at vi kan bruke av fossefondet eller selge noen kommunale eiendommer for å finansiere utbedring. Om nødvendig. Nå ser det imidlertid ikke ut som det dreier seg om de helt store kostnadene å bevare byskolen vår. Men det er helt nødvendig å bruke de midlene som trengs for å sette den i stand.

Lang og utrygg skolevei

Vi trenger Hønefoss skole, både nå og i framtida. Hvorfor?

Nå fordi vi har en skolestruktur som ved nedleggelse vil sende mange elever ut på en lang og utrygg skolevei. Bare strakstiltakene for å trygge veien er dyre og det er også bussing. Brakar har heller ikke ledige busser til disposisjonen så det vil gjøre det enda dyrere. Hvis ikke må foreldra kjøre, hvilket vil føre til økt trafikk og enda mer stress i en allerede travel hverdag for mange.

Å legge ned skolen harmoniserer enormt dårlig både med en byplan hvor man vil redusere biltrafikken og gjøre byen mer tilgjengelig og ikke minst i framtida fordi vi i kommuneplanens samfunnsdel har et mål om bli 40.000 innbyggere innen 2030. Av disse ønsker vi unge mennesker i etableringsfasen og barnefamilier. Noen mener at vi kan legge ned driften av Hønefoss skole nå og heller gjenåpne driften om 10 år. Man trenger neppe være fagmann for å forstå at gamle bygg som står tomt så lenge kommer til å forfalle betraktelig. Da vil utbedring koste enormt mye, det samme vil rivning og bygging av ny skole.

Opprettholde drift

Et nytt lufteanlegg koster, men ikke på langt nær så mye som 145 millioner. Det er høyt under taket i rommene på skolen hvilket vil gjøre det lettere å installere. I aller dyreste laget vil det være snakk om 10 millioner. SV foreslår at vi kan bruke av fossefondet for å finansiere dette.

SV står sammen med lærerne, foreldrene og barna for å opprettholde drift av Hønefoss skole. Å bruke penger på skole er å investere i framtida. Enda viktigere er det å huske på at de penga vi ikke bruker på skole, barn og trygge oppvekstmiljøer nå vil koste oss dyrt senere. Vi er nødt til å sikre at alle barn har de nødvendige verktøyene for å fullføre og oppleve mestring på skolen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken