Gå til sidens hovedinnhold

Carl-Fredrik Hansen: Blåøyd digitalisering

Artikkelen er over 4 år gammel

– Folks egne ønsker og valg tas sjelden hensyn til. NAV turer fram med sin brukerfiendtlige digitalisering, skriver Carl-Fredrik Hansen i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Digitalisering av samfunnstjenester går fort og påprakkes folk uten at de blir spurt. Folks egne ønsker og valg tas sjelden hensyn til. NAV turer fram med sin brukerfiendtlige digitalisering.

LES OGSÅ: Arnold Harald Høistakli: Atter en gang diskriminering av pensjonister

Banker har glemt deler av sin tidligere så viktige kundeservice. Kunder og brukere får beskjed om sjøl å gjøre jobben, og til og med å betale for det. Det å ta ut kontanter fra egen konto blir nå i de fleste banker nektet uten digitalisering, som dessuten medfører årlig avgift.

Ukritisk digitalisering

Det er grunn til å stille spørsmål ved om den nærmest ukritiske digitaliseringa bare medfører fordeler, og eventuelt fordeler for hvem. Spør gjerne om hva som er ulempene i samme slengen. Alle medisiner har bivirkninger, hevdet en fastlege i den herværende avis forleden. For kort tid siden ble 200.000 datamaskiner i 150 land infisert av såkalte hackere. Dette er bare begynnelsen, hevdet eksperter. Nesten daglig kan en nå høre om alvorlige IT-problemer.

Carl-Fredrik Hansen

 

EØS-avtalen

For sykehus har datasikkerhet vært en vesentlig bekymring som talte sterkt for at en sjøl skulle drifte systemer og ha kontroll. Men nå har det blitt forandring på det. Helse Sørøst satte nylig ut IT-drifta til et østeuropeisk firma som dermed fikk tilgang til sensitive pasientopplysninger. Media roper skandale. Men Helse Sørøst hevder de ikke har noe valg. EØS-avtalen krever at slike anbud blir lyst ut i hele EØS-området, og at billigste anbud får oppdraget.

Dersom dette stemmer, betyr det at EØS-avtalen står over norsk lov og Grunnloven. Vi har altså ikke lov til å hindre utenlandske firma tilgang til sensitive pasientopplysninger. Foruten at IT-drift aldri bør settes ut på anbud, forteller dette oss hvordan EØS-avtalen griper inn på stadig flere samfunnsområder og tar fra oss friheten til å bestemme sjøl.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken