Gå til sidens hovedinnhold

Terje Andersen: Populistisk om byutvikling

Artikkelen er over 5 år gammel

«Vi har en lang vei å gå mot en felles forståelse for hva som kreves for at en av Norges aller dølleste og mest anonyme byer skal få oppmerksomhet fra flere enn de med postadresse 3500», skriver Terje Andersen med sin skarpe penn i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stadig flere snakker om byutvikling. Det er positivt. Da må vi tåle at noen ytringer blir populistiske, og at noen mangler troverdighet.

Teften av gullkalven inspirerer mange til å danse. Å stokke beina er ikke alltid like lett. Sist uke bød de driftige høyrekvinnene Inger Kammerud og Lise Bye Jøntvedt opp til dans i matchende T-skjorter med påskriften «Enjoy City Life». Kult!

Høyrekvinnene signaliserte i et leserinnlegg i Ringerikes Blad at de ønsket å ta byen tilbake, og sette mennesker i fokus . Wow!

Neppe uenighet

Du må eie en blodtrimmet Volvo 240, og ha døgnkontinuerlig plass på parkeringsplassen utenfor Shell i Hønengata, for å være uenig med Kammerud & Bye Jøntvedt. Såpass konservativt og selvfølgelig er utspillet deres.

Bil er «ut». Grønt er skjønt. Alle som har vært til stede de siste 25 årene, har registrert at verden beveger seg raskt i den retningen. At budskapet har nådd Høyres backbenchere er bra. Det er likevel skremmende at det har tatt så lang tid å oppfatte hva de fleste hønefossinger har vært opptatt av – ganske lenge.

Hvorfor framstår Kammerud & Bye Jøntvedts utspill denne gangen som populistiske og lite troverdige?

Det er ikke først og fremst damenes skyld! De med korttidsminnet i behold, vil huske at Kammerud & Bye Jøntvedt representerer partiet som nylig ga oss «skammens stasjon» på Tippen.

Etableringen skjedde med god hjelp fra Arbeiderpartiet, som også mente at mer høyoktan eksos i hjertet av Hønefoss var et godt bidrag til byutviklingen. Nå har vi fastfood, fuel og en uestetisk vaskehall samlet på byens mest ikoniske tomt. Enjoy City Life!

Forklaringen på at våre tillitsvalgte tillot dette, er for øvrig så pinlig, at jeg ikke skal belemre leserne med dette. I noen tilfeller fortjener også politikere å bli beskyttet mot seg selv.

Visjoner og nye ideer har så langt manglet i debatten om byutviklingen i Hønefoss. Foreløpig har få politikere (om noen?) klart å sette ord på hvor vi skal, og hvordan vi skal komme dit. Der lykkes heller ikke Kammerud & Bye Jøntvedt.

Ny gullalder

Selv om politikerne tilsynelatende famler i blinde, eksisterer det en rørende enighet – både blant folkevalgte, utbyggere og innbyggere – om at alt skal bli fantastisk i Hønefoss … om noen år … Mange hevder at regionen står foran en ny gullalder. Jippi!

Den unisone framtidsoptimismen kan være riktig – eller den kan være en av Hønefoss-historiens største illusjoner.

Vei og bane serverer oss muligheter på et sølvfat. Lokalsamfunnets kollektive klokskap må omsette sjansene i «scoringer», dersom de våte framtidsdrømmene skal virkeliggjøres.

Noen kilometer med firefelts motorvei, og noen nye skinner, er ingen garanti for vekst og lykke. Byens framtid skapes av oss – ikke av NSB og Statens vegvesen.

Når Ringerikes ledende beslutningstakere den ene uken sier JA til en meningsløs bensinstasjon i hjerterota av Hønefoss – for så ved neste korsvei å ivre for grønne verdier – er det hjerteskjærende inkonsekvent, og et «varsko her» om at det ligger mange og store utfordringer foran oss.

Vi har en lang vei å gå mot en felles forståelse for hva som kreves for at en av Norges aller dølleste og mest anonyme byer skal få oppmerksomhet fra flere enn de med postadresse 3500. Dette er tvingende nødvendig dersom framtidige befolkningsprognoser skal virkeliggjøres.

43 representanter i kommunestyret har en stor og viktig jobb foran seg. De skal forme vår framtid, og vedta byplanen som burde vært klar for lengst. Tiden er inne for «full skjerpings»!

Skal Hønefoss lykkes, må våre tillitsvalgte bruke mer vett, mer tid, mer energi, større entusiasme og mer kreativitet på tillitsvervene sine. Frammøtet i kommunestyresalen er ikke lenger godt nok.

Kammerud & Bye Jøntvedt fortjener definitivt ikke å bli latterliggjort. Verken for sine T-skjorter, eller for sitt ønske om å gjøre Hønefoss (og Ringerike Høyre?) grønnere.

Usynlige politikere

Kommunen har allerede for mange tause og usynlige politikere som ikke mener noe som helst. Takke meg til de som kjøper inn matchende T-skjorter, ringer lokalavisen, og byr opp til dans! Kammerud & Bye Jøntvedt vil noe! Det fortjener respekt.

Kammerud & Bye Jøntvedt har nå en jobb å gjøre – på kammerset. Først og fremst må de vekke gamle gubber i eget parti.

Damene belemres med fossile bremseklosser som står parkert i 70-tallets tankegods. Gubber som ikke selv skjønner at de er umusikalske. Det er all grunn til å håpe at Kammerud & Bye Jøntvedt, lykkes i sin palassrevolusjon, og at forrige ukes utspill ikke blir stående igjen som en delvis vellykket privat poledance!

I praktisk politikk tilhører «City Life-damene» dessverre fortsatt Hønefoss mest bakstreverske og bilvennlige parti. Slikt blir det ikke grønn vekst og City Life av.

PS: Jeg håper 43 representanter i kommunestyret nå vil bevise at de faktisk er visjonære og fulle av smittende hønefosspatriotisme. Jeg håper de blir provosert av påstanden om at de ikke jobber hardt nok, og godt nok. Jeg håper samtlige 43 vil latterliggjøre påstanden i både ord og handling.

Videre håper jeg at gubbeveldet i Høyre vil se rødt, og argumentere knallhardt mot at de er mosegrodde, og lukter svakt av diesel og Old Spice.

Bring it on!

Kommentarer til denne saken