Må beholde byens sjel og særpreg

– Sentrum av byen, selve pulsnerven vår, må bevares, sier Anne-Berit Tuft.

– Sentrum av byen, selve pulsnerven vår, må bevares, sier Anne-Berit Tuft. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hønefoss må utvikles i tråd med byens sjel, skriver Solidaritetslistas Anne-Berit Tuft i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ringeriksbanen kommer! Dette er noe alle er fornøyde med, og det er nå vi må planlegge for fremtiden – planlegge slik at byens sjel og særpreg beholdes.

Hønefoss er en småby med en variert bebyggelse. I byen finner vi flotte, frittstående jugendbygninger, praktfulle patrisiervillaer og ikke minst tidstypiske småhus og arbeiderboliger. Det er denne blandingen som er med på å skape et variert bybilde.

Uheldigvis har lysten til å rive gamle hus vært større enn gleden over å sette i stand. Men nå kan vi bruke de kommende årene på å planlegge en utvikling som er i tråd med byens sjel.

Sentrum av byen, selve pulsnerven vår, må bevares og ikke forstyrres av flere nye boliger. Det er fullt ut mulig å utvikle eksisterende bebyggelse ved å beholde fasadene og gjøre bakgårder til trivelige byrom for beboere.

Vi kan realisere ønsket om mer bebyggelse i byen ved å se for oss en stjerne. Bygge ut langs armene og la sentrum stråle med sine flotte bygg og nye grøntområder.

En utbygging i form av en stjerne vil ivareta sentrumsfølelsen, og nye sentra kan bli dannet der det er naturlig. Slik kan småbyen bli større uten at småbyen blir borte. Og flere grønne lunger rundt den grønne elvebyen vil oppstå.

Solidaritetslista er opptatt av at vi ikke må bli historieløse, og det blir vi hvis sentrum raseres med nybygg og verneverdige hus rives.

Samtidig er det viktig å satse på husbankfinansierte boliger både i byen og i kommunen ellers. Det er ikke alle potensielle tilflyttere, og innbyggere i dag, som kan kjøpe eller leie seg inn et stadig dyrere boligmarked. Og det er jo også slik at for eksempel Sokna og Vegård vil være attraktive bosteder for folk som jobber i Oslo eller Sandvika når Ringeriksbanen kommer.

Derfor er det viktig at kommunens politikere og planleggere tenker en tanke lenger enn det byggekåte sentrumsutbyggere gjør.

Solidaritetslista mener at hele kommunen skal tas i bruk.

Vi er også opptatt av at byens sjel bevares, at verneverdige boliger/bygninger kan være vår form for «skyline» og at husbankfinansierte kommunale og private boliger bygges i denne spennende tiden vi har foran oss.

Solidaritetslista mener at hele kommunen skal tas i bruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.