Sindre Nørgaard: Potensialet Hønefoss

NYBYGG:  Slik kan den nye showscenen «Gledeshuset» bli liggende i tilknytning til Strandgata og Glatved. Modell: Stein Halvorsen arkitekter

NYBYGG: Slik kan den nye showscenen «Gledeshuset» bli liggende i tilknytning til Strandgata og Glatved. Modell: Stein Halvorsen arkitekter

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er selve DNAet i byen, skriver Sindre Nørgaard i Nordsia Vel om Riddergården, bebyggelsen rundt Nordsiden torv med sidegater, Glatvedt, og området videre oppover Hønengata med sidegater.

DEL

Leserinnlegg Fossenområdet i Hønefoss er hjerte i byen, selv om det også finnes andre viktige områder i byen.

Hønefoss ble tuftet på fossen og lyden av oppgangssagene som skapte levebrød for kommende generasjoner. Og slik har det gått framover med byen.

Den dag i dag ser vi viktige tegn i byen fra tidligere tider som Riddergården, bebyggelsen rundt Nordsiden torv med sidegater, Glatvedt, og området videre oppover Hønengata med sidegater.

Neglisjerer verneverdi

Det er selve DNAet i byen. Det er mange historiske perler i byen, dessverre ser vi at enkelte utbyggere neglisjerer verneverdi, område dynamikk mm. Og byen står i ferd med å bygges ned stein for stein, gammelt hus etter hus. Og skal erstattes av ukloke firkantblokker i betong. Det er ikke Hønefoss verdig. Og virker ei profesjonelt.

Skal man bygge stygt kan man bygge blokker i enkel utføring langt vekk fra sentrum, ute av syn og ute av sinn. Men ikke ta seg til rette i verneverdig bebyggelse, og tro at bare man vifter med kostnadene så følger politikerne lydig etter. Nok om det så langt.

Enormt potensiale

Vi registrerer heldigvis at Gledeshuset skal realiseres. Et kjempeprosjekt både for byen, men ikke minst inne i det indre hjerte av byen, dvs. med tanke på aktivitet både på Tippen som på Glatvedt siden. Her ligger et enormt potensiale.

Tidligere var Fossen restaurant en slik magnet. Folk kjørte både fra Elverum og Notodden for å oppleve det sagnomsuste stedet ved elva. Det er lenge siden nå. Men allikevel, det gir vyer til hva man kan forvente ved god planlegging og den rette utnyttelsen, dvs. bebyggelse og aktivitet i dette området.

Nordsia vel stusser allikevel noe over det arkitektoniske mht. plasseringen midt mellom gamle ærverdige hus med postmoderne arkitektur. Det skal nødvendigvis ikke de store forandringer til for å gjøre bygget mer i harmoni med omliggende bebyggelse, og Nordsia som gammelt kultur område. Når det er sagt vil vi nok en gang applaudere at prosjektet nå har fått rullende hjul, dvs. finansieringen i orden.

Bruk noe av tømmeret

Som et videre innovativt forslag vil Nordsia vel påpeke at tømmerbygningen som ble revet til fordel for Gledeshuset ligger lagret. Vi foreslår for å gjøre Gledeshuset til dels i tråd med opphavet til byen og fossens nære beliggenhet. Dvs. å bruke noe av tømmeret fra den revne bygningen i inventaret til Gledeshuset. Som et manifest over historiske røtter, og at noe av det bygningsmessige er viktig å ta vare på. Her er vi sikker på at vel og merke de riktige arkitekter… kan få til mye! Men da må man velge arkitekter som har gjort slikt før.

I et handelssenter i Trondheim har de bevart noen av de gamle trehusene inni senteret… Det er gulltanker. Håper dere som sitter i ledelsen av utviklingen av Gledeshuset ser den viktige og innovative muligheten!

Feilplasserte høyhus

Nordsia vel mener at vi i stedet på Tippen trenger en lav nedad-skrånende utbygging, slik at elva fortsatt kan beskues til evig nytelse fra bybroa og omegn.

Til sist vil vi i Nordsia vel bemerke at det påtenkte høyhuset på Øya, mot fossen, ikke er innovativt, men vitner om arkitekter som går i ring. Høyhuset er en kopi av mastodont bygningen på Økern i Oslo som kom opp for snart 50 år siden. Det samme gjelder for Tippen der det er påtenkt kopier av kjedelige A4 blokker fra Grorud dalen fra ca 1970. Disse feilplasserte høyhusene vil skygge for utsikten mot elva, og ta vekk muligheter for opplevelser langsmed elvepromenaden.

Nordsia vel mener at vi i stedet på Tippen trenger en lav nedad-skrånende utbygging, slik at elva fortsatt kan beskues til evig nytelse fra bybroa og omegn. Og nederst mot elven bør det bygges lave opplevelsesbygg med skrånende tak mot elva. Her kan restauranter og nisjebutikker finne sin gode drift.

Ytterst bør det være en sammenhengende opplyst gangvei, helt fra Petersøya i syd, og videre forbi Tippen, og knytte seg inn på den eksisterende gangbroa. Da får man kontinuitet, opplevelse og framtidsløsninger, til gagn for alle beboere og turister i byen. Leve gode fremtidsløsninger! Du kan lese mer om oss på: https://www.facebook.com/groups/1614686512133842/

LES MER OM BYUTVIKLING:

HUSKER DU?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.