Gå til sidens hovedinnhold

Bjørg S. Kristiansen: Handelsbyen Hønefoss og tilgjengelighet

Artikkelen er over 3 år gammel

Sentrum må oppleves tilgjengelig, også for innbyggere bosatt utenfor sentrumskjernen, skriver Bjørg Sonja Kristiansen, og har samtidig konkrete forslag til forbedringer.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Disse utgjør en betydelig kundegruppe, og det er viktig at denne kjøpekraften beholdes i Hønefoss. Ingen ønsker bilkøer og eksos, men slik vår kommune ser ut, er bilen helt uunnværlig. Det gjelder å legge til rette for parkering i rimelig gåavstand fra sentrumskjernen.

Kuben har åpenbare fordeler; alt under ett tak, behagelig temperatur året rundt, varierte butikker - og ikke minst en sympatisk gratis parkeringsordning.

Egen råderett

Kollektivtilbudene inn til byen er langt fra tilfredsstillende, og stengingen av tilstøtende gater rundt Kuben oppleves som både irriterende og provoserende. Det er mye psykologi som styrer folks atferd. At vegvesenet/Buskerud fylkeskommune skal kunne opptre som «veieier» i Hønefoss by/Ringerike kommune virker merkelig? Det ville være naturlig at kommunen har råderett over en sentral gatestump i Hønefoss.

Når det så i tillegg viser seg at butikkene i sentrum sliter, og at denne gågateordningen muligens er en av årsakene, er det på høy tid og kanskje overtid for initiativ til å oppheve ordningen, om ikke annet som en prøveordning.

Ordfører ønsker ikke dette, selv om det ser ut til å nærme seg «stengetid» for butikkene. Ordfører hevder at det er overordnede myndigheter som styrer hva Ringerike kommune kan gjøre. Ja vel, men hvem er så disse? Hvor langt er planleggingen av framtidige trafikkløsninger i Hønefoss/Ringerike kommet? Og hva med «Ringerikspakka»?

I RB 8. desember 2010 kan vi lese at Ringerikspakken var vedtatt, og at planarbeidet med å løse trafikkproblemene kunne begynne! Hva har skjedd/skjer? Det er fristende å minne om ordtaket: «Mens graset gror, dør kua»!

Hønefoss er en trivelig handelsby, men allting kan utvikles til det enda bedre!

Alle må føle seg ønsket og velkomne i byen. Miljøvern er vi alle opptatt av, men alt kan ikke løses på en gang. Hønefoss er en trivelig handelsby, men allting kan utvikles til det enda bedre! Overkommelige husleiekostnader for butikkene er også en avgjørende faktor for butikkenes muligheter til å overleve. Arrangementer av ymse slag, utstillinger; kunst, husflid, konserter av mindre og større grupper på Søndre torg vil kunne være trekkplaster for å få folk til å oppholde seg lenger i byen.

Paviljong på Søndre torg

Søndre park er en perle, men litt for langt unna sentrum. En liten paviljong med tak over hadde vært flott på Søndre torg!

Gateservering har vi, men steking av vafler ute på torget slik at folk kjenner duften, vil kunne være den rene magneten.

Vi har kjedebutikker i byen, men kanskje kunne flere uavhengige butikker, med andre typer varer, være positivt for handelen, og butikkene utfylle hverandre i stedet for å konkurrere med hverandre?

Apropos å oppholde seg lenge i byen! Det er begrenset hvor lenge folk kan «holde seg» uten et offentlig toalett - raskt tilgjengelig!

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken