Jens E. Fjeld: Hønefoss – en by i utvikling

Rådmann i Ringerike, Tore Isaksen, på Ap-møte om byutvikling på Ringerike folkehøgskole.

Rådmann i Ringerike, Tore Isaksen, på Ap-møte om byutvikling på Ringerike folkehøgskole. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserinnleggmøtet om byutvikling på Ringerike Folkehøgskole 16. januar i regi av Ringerike Arbeiderparti kom det fram en rekke interessante opplysninger.

Rådmann Tore Isaksen nevnte at byen er stipulert til å vokse til 40.000 innbyggere innen 2020.

Renseanlegg

Kommunen forbereder økningen på blant annet oppgradering av renseanlegget på Monserud.

Intercity-stasjonen i Hønefoss blir Norges nest største, og skal gjøre reisetiden til Oslo på under halvtimen. Stasjonsområdet er fokus nr. 1, da mye avhenger av dettes utforming. Der nest samferdsel.

Infrastruktur

Det skal investeres 20-30 milliarder i infrastruktur, og 100 stykker fra kommunen, fylket + vei og bane jobber hver dag med prosjektet. Bedre kollektivløsninger er på trappene, og nye gang og sykkelveibroer over elvene er planlagt – både Eikli, Krakstadmarka, Schjongslunden og Petersøya vil bli tilgodesett. Samferdsel er høyt prioritert. Konseptvalgutredningen (KVU) som er en faglig statlig utredning i tidlig fase for store prosjekter, strekninger og for transportsystem i byområder er i rute. Det samme er den nye byplanen.

Byen må få flere arbeidsplasser, som vil skape vekst. Veksten bør skapes før banen står ferdig i 2024. Heldigvis har Ringerike kommune nok barnehageplasser i dag. Det er stipulert 2-3000 arbeidsplasser i området ved Eggemoen, og datalagringssenteret på Kilemoen er under planlegging.

Nok barnehageplasser

Ellers kunne han opplyse at helse- og omsorgssektoren var i vekst.

På tre år som rådmann har han greid å få Ringerike ut av Robeklista, og til et overskudd på 50 millioner i 2016. Godt gjort!

Mulighetenes by

Samferdselssjef i Buskerud fylke, Gro Solberg, snakket om transportsystemet og samferdselsløsninger i byen, med bygging av nye sykkeltraseer. Hun hadde stor tro på utviklingen i Hønefoss, og lanserte det som mulighetenes by.

Utviklingssjef i fylket, Kristian Tomsen, som blant annet har ansvar for kulturminner, omtalte Ringerike som regionshovedstad!

Forutsigbarhet

Da var det ikke rart Jan Erik Gjerdebakken i Ringerike Næringsforening var oppglødd! Men han presiserte at byplanen må på plass så fort som mulig, og påpekte at utviklingen av sentrum vs randsonen med fokus på handel, service og konsumentarbeidsplasser. Forutsigbarhet fra kommunen i utbygningen/ fortetningen må være på plass. Bomring rundt byen var ikke en løsning.

Under møtet ble det påpekt at byen trenger investorer. Men disse trenger også klare retningslinjer fra kommunens side.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags