Gå til sidens hovedinnhold

Jens E. Fjeld: Planene for Øya og Tippen holder ikke mål

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvor godt ble de forskjellige arkitektfirmaene informert om byens historie? Spør Jens E Fjeld.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til å være et så prestisjetungt arkitektfirma som Snøhetta synes jeg de forelagte planene for Øya-området og Tippen ikke holder mål.

Det synes som man har lagt til rette for å skjule den stolte fossen vi har med høye blokker i og rundt området. Er vi ikke stolte av fossen og fosseløpet som skaper energi og bevegelse inn i bybildet?

Vi har ikke behov for å skjule dette fantastiske synet når vannet bruser og kaster seg i kåte sprang nedover mot Glatved.

Da kan vi like godt ta i bruk igjen de rørgatene som ledet vannet inn i den gamle kraftstasjonen. De ligger der enda til bruk.

LES OGSÅ: Vil ha bystrand på Petersøya neste år

Lloyds-fasaden

Den vernede fasaden til Lloyds-bygget med sine vakre buer synes å bli noe skjult, forsvunnet inn i en steinjungel. Den høyblokka som blir liggende oppå den gamle Fossen restaurant vil skjerme for synet av fossen, og takvinkler synes å harmonere dårlig med den gamle vernede bygningsmassen. For flere av byggene kunne man brukt skrånede glasstak med grøntarealer og kaféer på taket.

Høyblokka burde dras opp imot Høyby, og de skrånende blokkene bak burde snus 90 grader, slik at det høyeste punktet også ligger mot Høyby. Dermed ville bygningsmassen være mer tilpasset terrenget og fremhevet fossen.

Parallelloppdraget

Hvor godt ble de forskjellige arkitektfirmaene informert om byens historie? Det synes som flere av dem var dårlig informert da de ble tildelt oppgaven i parallelloppdragene. Noe et par av de ga uttrykk for på et av møtene.

De byggene som skal bygges nå forventes å stå i noen tiår fremover.

Det er flere som har kommet med konstruktive innspill i forhold til de fremlagte planer.

Er det da ikke best at man på det nåværende tidspunkt grundig gjennomgår nok en gang. utformingen av byens fremtidige struktur før det er for sent.

Gode poenger

Som tilflytter tar Anne-Berit Haugen Rijken ser hun tingene utenfra uten å ta på seg de samme brillene som de som har bodd i byen i flere tiår. Og hun har noen vesentlige poeng i sin avisartikkel fra 6. juni.

Utbygningen skaper også en del estetiske spørsmål.

Mediene har sin «vær varsom-plakat». Hva om den også innføres i Ringerike kommune?

Engasjement

En rask rundspørring blant tilfeldige hønefossinger denne uka ga følgende resultater:

• Føler at fosseområdet ikke kommer til sin rett

• Er skeptiske til høyhus/ blokker så tett på elveløpet

• Hønefoss ville tape sin attraksjonsverdi vs fossen.

• Må planlegges og bygges med varsomhet mht fremtiden.

• Må være glassfasader og trekkes lengst opp imot Høiby

• Helt rått

• Spennende

Jeg synes det er bra at folk engasjerer seg, siden kommunen utsettes for press fra Oslo-regionen, utbyggere og verneinteresser.

I Drammen er det blitt en prisbelønt elvepromedade med hus/ blokker som ikke hemmer utsikten til elva i vesentlig grad, og synes å skape en harmonisk balanse.

Bildeserie

Sjekk Tronrud-planene for Øya og Tippen

LES MER:

Kommentarer til denne saken