Trenger byen vår høyhus? | Jan Solgård

HØYT: - Skal det være fritt fram for enhver utbygger å markere seg med potente høyhus, spør Jan Solgård.

HØYT: - Skal det være fritt fram for enhver utbygger å markere seg med potente høyhus, spør Jan Solgård. Foto:

Av
DEL

Valg 2019: DebattHønefoss er en småby med relativ lav bebyggelse. Et høyhus vil således være et kraftig inngrep i byen, og det vil endre byens karakter.

Dette vedrører fellesskapet og dets oppfatning av omgivelsene. Står det først der så blir det stående i «hundre år». Det er blitt sagt for spøk at mens kirurgene kan begrave sine feilgrep, blir arkitektenes feilgrep stående godt synlig. Høyhus er i utgangspunktet en amerikansk greie som ikke føyer seg naturlig inn i europeisk måter å bygge byer på.

De tilpasser seg ikke lokale sammenhenger, ingen lokal målestokk og er kun underlagt sine egne lover. Det finnes en rekke dårlige eksempler på dette i hele i Europa, Norge inkludert.

Høyhus har et symbolsk maskulint uttrykk, med stor reisning i sin dynamiske utforming. De fleste er da også tegnet av menn.

Jan Solgård.

Jan Solgård.

Spørsmålet mitt er: Skal det være fritt fram for enhver utbyggere med ledig kapital å få lov til å markere seg med potente høyhus? Og hva sier byens damer til slik maskulin manifestasjon? Dere utgjør jo halvparten av byens befolkning, og står som regel for mykere verdier.

Jeg ønsker at også dere tar del i diskusjonen om høyhus! Den eksisterende byens målestokk og byggemåte, har feste i landskapet og i folks bevissthet; knyttet til fossen, til elvelandskapet og til åsene bak.

Dette bybilde har ingen behov for vertikale, potente manndomsprøver. Et slikt inngrep i bylandskapet bør behandles demokratisk gjennom offentlig debatter.

Slike debatter har ikke funnet sted! Symboler i arkitekturen er ikke ukjent, noe både katedraler og rådhus gir uttrykk for. Men det bør være en viss forskjell på rådhusets utstråling av makt og spekulative boligbygg.

Så kjære politikere – ta til fornuften og gi Øya/Tippen en sjanse til. Ta dette området ut av planen for utredning av alternative løsninger – og ny behandling.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags