Jens-Egil Fjeld og Sindre Nørgaard: Utviklingen av Hønefoss

FOLKETS HØNEFOSS: Det er først og fremst lokalbefolkningen som bør få bestemme utviklingen av Hønefoss, mener Jens-Egil Fjeld og Sindre Nørgaard i Nordsia vel.

FOLKETS HØNEFOSS: Det er først og fremst lokalbefolkningen som bør få bestemme utviklingen av Hønefoss, mener Jens-Egil Fjeld og Sindre Nørgaard i Nordsia vel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vis varsomhet. Lytt til folket. Vis fram elva. Bevar særpreget. Det er noen av synspunktene fra Nordsia vel i dette leserinnlegget om byutvikling i Hønefoss.

DEL

Meninger9. oktober 2017 var fristen for innspill mht. ny kommunedelplan for Hønefoss by. I den anledning har kun noen få innlegg stått på trykk i lokalavisen. Som oftest ramses det opp utviklingstanker som er for generelle.

Utvikling er bra. Og så punktum finale.

Da blir det opp til de få entreprenørene som skal bygge ut i Hønefoss hva vi får servert! Som oftest er det ganske kjedelige A4 boligblokker, som også er for høye, og som skygger for elva og fossen. Det er ikke spesielt kreativt.

Jens-Egil Fjeld og Sindre Nørgaard

For styret i Nordsia Vel

Uheldig

Ellers har vi sett skisser av et gigantomani på Øya, og et av alternativene i Fordkvartalet, som vil dominere byen på en uheldig måte. For Hønefoss skal ikke få sine «minnesteiner» over kreti og pleti utbyggere, som lager monument over seg selv.

Og det hjelper heller ikke saken når utenbys arkitektfirmaer lager noen forslag, uten å kjenne skikkelig til byens kvaliteter og muligheter. At prislappen for disse forslagene er svimlende betyr lite i sammenhengen, og skal ikke være førende for de beste løsningene som blir valgt.

For det skal ikke være noen få utbyggere, enkelte arkitekter, eller enkelte misledende politikere, som i første rekke skal bestemme utviklingen av Hønefoss, men lokalbefolkningen.

Neglisjert?

Et grelt eksempel som bryter med dette er utbyggingsplanene i Hønengata der utbygger kom med arkitekttegninger på treetasjes bygg, fordelt i flere bygg. Men fikk beskjed av kommunen at det skulle bygges fem etasjer, i en monstrum blokk. Det helt i strid med de lokale naboers ønsker og vilje på Nordsia.

Er det slik det skal være? Skal utviklingstrenden være at lokalbefolkningen blir neglisjert i Hønefoss framover?

Vi håper ikke det.

Av det vi har sett av nybygg i sentrum i den siste tiden er prislappen gigantisk, opptil ca. 12,5 millioner kroner for en leilighet. Ved slike priser blir det de få lokale bemidlede eller utenbys som prioriteres. Er det en utvikling som tjener lokalbefolkningen? Eller mer motsatt, dvs. som er lite heldig...

Ja, hva er viktigst for politikerne på Hønefoss? Å tjene lokalbefolkningen, eller noen få utbyggere og enkelte arkitekter?

Sier nei

Nordsia vel sier nei til høyhus som dominerer ihjel byen. Da tenker vi først og fremst på Øya, der det skisserte høyhuset skygger helt for elven. Videre Fordkvartalet, der det som nevnt er kommet et skissealternativ på et svært høyt og dominerende bygg. Det passer bestemt ikke som portal for den ellers interessante byen vår, med mange hus i en til tre etasjer.

Skal man bygge gigantomani så gjør det bak det gamle meieriet, eller uansett godt ute av syne fra sentrum, så slipper vi den ekstreme dominansen slike bygg representerer.

Feilaktig arkitektur

På Økern i Oslo ligger et slikt dominant bygg, likt det påtenkte på Øya. I dag hadde nok arkitektene bygget annerledes, men på Hønefoss så skal vi altså bli servert feilaktig arkitektur fra 1960- og 70-åra.

Skal vi repetere andres feil på nytt?

Tippen har et potensial som turistmagnet, men ikke med kjedelige «Groruddal-blokker», slik vi har sett på skisser. Bygg heller lavt, så elva synes fra gateplan på Brutorget, og over broen som binder nord og sentrum sammen. Tippen har potensial ved å utvikle restauranter, små butikker, kanskje flytte biblioteket dit, til å binde fosseområdet sammen fra Nordsia, med Gledeshuset og Riddergården, med sentrum og videre sørover.

Ikke A4-blokker

For noen tiår siden var fosseområdet og Fossen restaurant det store trekkplasteret, som trakk folk fra hele Østlandet. La Tippen få denne utviklingsmuligheten på nytt. Ikke bebygg den med kjedelige A4-blokker, og frarøve byen og byens befolkning den fantastiske muligheten til å lage en ny magnet for hele østlandsområdet.

Nordsia vel mener også at området rundt Fengselet i sentrum må utvikles med varsomhet. Ikke tillat riving og oppsetting av nybygg som ikke tar tilbørlige hensyn til også den perlen i sentrum. Utviklingen av Hønefoss-senteret, senere Kuben, tok dette hensynet for noen år siden, og eierne forandret på arkitektplanene godt ute i prosessen. Det hele ble forandret fra en forlengelse av en stygg betonghall, til det som beskrives som et godt resultat. Det gjorde utslag i en helt annen fasade, med treutførelse, mange flere vinduer etc., for å passe bedre med det historiske og området med Fengselet.

Forsiktig utvikling

På Nordsia-området krever mye av området forsiktig og gjennomtenkt utvikling. En femetasjes dominerende blokk ved gamle handelsskolen er ikke kreativ utvikling, men ødelegging av byen. Skal det nybygges der, i hjerte av Nordsia, skal det være i maks tre etasjer, og med et områderiktig utseende. Det skal utbyggerne ta seg råd til.

For nye blokkleiligheter i området har blitt så dyre at økonomien i disse utviklingsprosjektene har blitt gullkantet. Tre etasjer gir mer enn nok lønnsomhet for utbyggerne. Det bør politikerne ta inn over seg!

Videre må det tas spesielle hensyn ved utbygging videre på Nordsia, herunder i Hammerbrogata, Nordre torg, Strandgaten, Riddergården, Glatved, Hønefoss skole og Hønengata.

Nytenkning og utvikling av sentrum må legge vekt på disse viktige kulturverdiene.

For det er ikke noen få utbyggere som skal sko seg på alle andres bekostning, men et samfunn som skal ta vare på vår viktige kulturarv. Og vi trenger ikke reise langt for å finne byer som har klart denne forvandlingen på en veldig god måte. Drammen og Tønsberg har klart det.

Kan hente erfaring

Ordfører Kjell Hansen, hva med å kontakte Drammen og Tønsberg kommuner? Og invitere til et kåseri i Hønefoss for ringerikspolitikerne og andre, over den suksessrike veien Drammen og Tønsberg har valgt for utvikling av byen sin. For Nordsia Vel er sikker på at vi kan hente mye god erfaring fra et slikt møte med riktige representanter. Et slikt folkemøte ble også arrangert tidligere av ordfører Kolbjørn Kværum, for å skape vilje til den forandringen som gjorde Kuben til en langt bedre utforming, slik vi ser i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags