Anne Berit Tuft: Slutt å tro på dette blendverket

Tippen-området, slik utbygger gjerne vil se det i framtiden.

Tippen-området, slik utbygger gjerne vil se det i framtiden. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er altfor mye som tyder på at byggherren tar seg grådig til rette i vårt felles byrom, skriver Anne-Berit Tuft i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det som særpreger Hønefoss som by, er elva, fossen og bygninger i byggmester-jugendstil og art nouveau. Tidligere hadde vi også et helt spesielt bygg – Soppen, et skikkelig signalbygg. Men det ble revet for å bygge stort og større i sentrum.

Nå prates det om nye signalbygg hvis bare Tronrud Eiendom får anledning til å gjøre som de vil.

Selv er jeg i tvil om at det som ble presentertdet åpne møtet 24. mai, vil bli sett på som signalbygg av andre enn byggherren.

Byrommet

«Vi eier byrommet i fellesskap,» sa Tronrud på møtet. Ja, vi eier byrommet og byens sjel i fellesskap. Men det er altfor mye som tyder på at byggherren tar seg grådig til rette i vårt felles byrom.

En sterk fortetting inkludert høyhus betyr et forringet byrom, det vi trenger er åpne, grønne plasser og tilgang til elva – for alle, og ikke for de få.

Drømmen om en stor tilstrømning til kommunen fordi Ringeriksbanen kommer, er kanskje bare en drøm. For hvis vi går i Sandvikafellen, fjerner det unike ved en småby og tror vi skal bli en storby, er det ikke sikkert at folk vil strømme til.

Kommunens politikere ønsker flere barnefamilier velkommen. Men er ønskedrømmen for en barnefamilie fra Oslo høyhus ved elvebredden uten lekeplasser, ballbinger og grønne lunger?

Feil om planer?

På møtet ble det sagt fra scenen at politikerne allerede i 2000 hadde vedtatt utbygningsplanene. Ifølge Einar Zwaig er dette feil. Planene var oppe i formannskapet, men ikke i kommunestyret. Zwaig sier også at daværende ordfører, Kolbjørn Kværum, innrømmet at planene ikke hadde blitt behandlet i kommunestyret.

Det er lett å feiltolke politikere og rådmenn. Men å fremsette en feilaktig påstand slik at den blir en sannhet om at alt er på plass politisk, er et grovt overtramp. Her er det noen i bedriften som ikke har gjort hjemmeleksen sin.

Det ble derfor sagt fra Tronrud Eiendom at de ikke kan godta at utviklingen og byggingen på blant annet Tippen ikke starter nå. Og de hevdet at det kan heller ikke byens innbyggere godta.

Jo, da, det kan vi! Deler av Tippen er fortsatt i kommunal eie, og det må den forbli. Det er der vi kan bygge brygge for kanoer, kajakker og andre ikke-motoriserte båter.

Den grønne elvebyen Hønefoss med grønne byrom og sjel vil gjøre byen attraktiv og unik.

Og til alle som tror Tronrud har lagt planene for Petersøya på is – les hva han uttalte til journalisten fra Ringerikes Blad etter møtet:

«Jeg vil ikke uttale meg om Petersøya nå», sa Haakon Tronrud etter møtet. Så gjør han det likevel: – Vi mener det ligger så mange kvaliteter i den planen vi har lagt for Petersøya. Det handler om helhetlig tenkning og en attraksjon for byen, sier han.»

Nå må vi våkne og slutte å tro på dette blendverket som er presentert.

Utbygger vil kun én ting – bygge sin egen versjon av Bjørvika, som planene ble sammenlignet med på møtet.

Privatisering av elva

Planene betyr nærmest en privatisering av elva som tar fra oss friområdene, legger byens sentrum dødt for folk flest og ødelegger det unike – småbyen med sine åpne rom og sjarmerende bebyggelse.

Bygg heller i utkanten, bygg slik at barnefamilier ønsker seg hit. Men bygg ikke en replica av Sandvika eller Bjørvika.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken