Gå til sidens hovedinnhold

Terje Andersen: Solbergs problem må han selv løse

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kapitalister er nyttige. De kan utvikle Hønefoss. Noen ganger gjør de dårlige forretninger. Det er deres problem - ikke fellesskapets.

Ta for eksempel eiendomsutvikler Solberg: Han kjøpte gamle Handelsskolen altfor dyrt.

For å rettferdiggjøre investeringen, må han få politikerne med på en ekstrem utbygging.

Hittil har det vært vrient. Nå fremstår utbyggeren stadig mer desperat. Det er ikke et vakkert skue. Solbergs planer har blitt presentert i en rekke varianter. Alle forslagene har flere ting felles: Betong-fallosene er vulgære, malplasserte og designet for å maksimere Solbergs profitt.

BAKGRUNN: Nye, lavere blokker tegnet, politikere etterlyser dialog med naboer

Et mareritt

For et samlet nabolag fremstår planene som et mareritt. For byen er de etter manges oppfatning ødeleggende. Hvor stor man vurderer skaden, avhenger av hva man tenker om byutvikling, og hvor opptatt man er av estetikk.

Hønefoss har ikke tradisjoner for å være spesielt opptatt av noen av delene. Siden 70-tallet (!) har byen manglet en plan for byutvikling. Det har vi i de siste 40 årene måtte betale dyrt for. At man nylig tillot en vaskehall og deretter en bensinstasjon på byens mest ikoniske tomt (Tippen), er et ferskt eksempel på at Hønefoss sårt trenger en plan.

Før byen får planen på plass, er vi ofte prisgitt ansvarlige utbyggere. Som regel går det bra. Mange strekker seg langt for å forskjønne byen. Mange presenterer gode ideer med ditto arkitektoniske løsninger.

Men noen ganger går det fryktelig galt. Noen ganger blir både prosessene og ideene dårlige. Noen ganger blir griskheten større enn ansvarligheten. Da må noen heve stemmen.

Som vanlig er noen politikere kåte på å vise handlekraft og betingelsesløs næringsvennlighet. Høyres Broberg er en av dem. Også i saken om utbygging av gamle Handelskolen uttaler han seg oppsiktsvekkende uklokt. Dette gjør Broberg til en utfordring for de av oss som ønsker oss en bærekraftig og ansvarlig utvikling av Hønefoss

Det er vanskelig å lære en gammel hund nye triks, men partifeller bør forsøke å begrense bjeffingen hans, og gi Broberg et VK1 i demokratiske prosesser og i takt og tone.

Når Broberg i et intervju i Ringerikes Blad forskutterer Solbergs byggetillatelse, må det i beste fall karakteriseres som utidig og utaktisk. Heldigvis uttaler Arbeiderpartiets Arnfinn Baksvær seg med større varsomhet og respekt for saksgangen.

Sårbar bebyggelse

Vi er mange som ønsker å bruke vår demokratiske rett til å protestere mot Solbergs «voldtekt» av den sårbare trehusbebyggelsen på Norsia. Vi er mange som vil argumentere mot planen om å bygge de vulgære blokkene.

Vi er mange som har forventninger til at kommunen gjennomfører ansvarlige og demokratiske prosesser, der man i et lovpålagt løp lytter til naboene og til interne og eksterne faginstanser - før man tar en politisk avgjørelse.

I mellomtiden ber vi pent om å bli spart for løse kanoner som bevisst eller ubevisst forsøker å overstyre prosessene.

Mange drømmer om en penere og mer interessant by. Da kan vi ikke overlate arenaen til amatører. Hvis vi sover i timen nå, kan byen miste mer av sitt særpreg. Det har vi ikke råd til.

PS: Vi ser at Broberg i Ringerikes Blads sak antyder at et hvert forslag i Hønefoss møtes av protesterende naboer. Dette er et uakseptabelt forsøk på hersketeknikk.

I dette nabolaget har for eksempel planene om «Gledeshuset» blitt møtt med jubel. Hvorfor? Fordi prosjektet har kvaliteter og tilfører byen verdier.

Vi anbefaler Broberg til å bruke huet, og Ringerike kommune til å forsere arbeidet med byplanen. Her blir det viktig å identifisere hvilke områder av byen som kan fortettes med nye høyhus, og i hvilke områder man må vise varsomhet.

En plan er ikke langt unna. I mellomtiden bør vi avvente kontroversielle prosjekter som vil forandre byens «ansikt» i overskuelig fremtid.

Solberg har selv foreslått at den eksisterende bygningsmassen ved handelskolen kan bli et asylmottak. Det er et bedre alternativ enn en uansvarlig utbygging.

I alle fall i påvente av en plan for hvordan fremtidens Hønefoss skal se ut.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.