Hva skjer i dette landet? I flere uker har det rast diskusjoner i sosiale medier og i de store nyhetskanalene om hva som er i ferd med å bli den nye svartedauden her til lands, nemlig bomveier.

Jeg har hatt innlegg på min private Facebook og på bloggen min, de har til sammen hatt over en million lesere siste tre måneder, der har jeg stilt utrolig enkle og direkte spørsmål rettet til dem som sitter og styrer dette landet, på vegne av alle oss innbyggere. Ikke én politiker har turt å svare eller kommentere.

Det som startet mitt engasjement var: Hvordan klarer svenskene å bygge vei uten bompenger?

Hvordan kan lokalpolitikere gå inn for å splitte by og bygd med å innføre bommer i hytt og gevær? Er ikke vi som bor utenfor «det gode selskap» velkommen til å ha de samme rettigheter som de som bor i kjerneområdet?

Mener de at vi som bor utenfor byene og allerede er avhengig av bil, skal straffes enda mer økonomisk? Tror dere at vi kjører bil bare for moro skyld? 

Så sitter politikere der da, med flåsete uttalelser som at «fattige ikke kjører bil». Til de som måtte tro at det medfører riktighet så er mitt spørsmål veldig enkelt: Er det slik at man må være rik for å reise til jobb, barnehage, fritidsaktiviteter og skole?

Det jeg heller ikke forstår er politikere som synes det er rimelig overkommelig å måtte betale alt fra 25.000–90.000 kroner per år per bil i en husholdning i rene bomutgifter? Hjelper lite med lovnader om «rabatter» og «tak» på antall passeringer, hvis lommeboka allerede er tom. 

Jeg håper at det snart finnes en politiker som forstår at denne bomkåtheten som politikerne har blitt smittet av er starten på et samfunn kun for de «velholdte», hvor barnefamilier, den gjennomsnittlige mann i gata og pensjonister ender med å bli bommet inne.

Til slutt har jeg et par lokale spørsmål:

Hva blir billettprisen Hønefoss-Oslo med Ringeriksbanen?

Hva blir prisen for å kjøre bil fra Lunner – via Jevnaker – Eggemoen – Oslo med bil når den veien blir ferdig?