For noen er alle dager like mørke. Fredag deler vi ut lys | Geir Waaler i Røde Kors

ENSOMHET: - For noen er alle dager like mørke., skriver Geir Waaler i Røde Kors.

ENSOMHET: - For noen er alle dager like mørke., skriver Geir Waaler i Røde Kors. Foto:

Av

Alle kan gjøre noe for andre og bety en forskjell i andre menneskers liv, sier Geir Waaler, distriktsleder Buskerud Røde Kors.

DEL

MeningerPå årets mørkeste dag ber Røde Kors deg strekke ut en hånd til ensomme og de som ikke har noen å snakke med.

21. desember er årets mørkeste dag. Endelig snur sola og det blir lysere. Men for noen er alle dager like mørke. Midt i en hektisk tid med forberedelser til jul, ønsker Røde Kors å rette oppmerksomheten mot de av oss som savner noen å snakke med. Jeg tror vi alle kjenner noen som kunne trenge et besøk eller en vennlig samtale for å bekrefte at vi bryr oss. Kanskje kan vi gjøre litt for å hindre og lindre ensomheten.

Vårt budskap er enkelt, men sterkt: Alle kan bry seg. Alle kan gjøre noe for andre og bety en forskjell i andre menneskers liv. Den beste medisinen for et menneske er et annet menneske.

Flere har det tungt

Røde Kors har de siste årene registrert en økning av antall mennesker som sier de savner noen å snakke med. Særlig er det de eldre og yngre i Norge som tar kontakt med Røde Kors.

I en rapport Røde Kors lanserte i høst kommer det frem at det mange eldre i Norge har et stort savn av sosialt fellesskap. Rapporten viser at et stort antall eldre er underernært på kontakt.

Geir Waaler

Distriktsleder i Buskerud Røde Kors

Blant unge, har Røde Kors merket en økning av ungdommer som ringer vår hjelpetelefon, Kors på Halsen. Bare fra 2015 til 2017 har vi opplevd en dobling av barn og unge som kontakter vårt samtaletilbud for barn og unge. Over 19.000 henvendelser ble til sammen besvart i fjor. Mellom 300 og 400 i uken.

Et gjentagende tema hos de unge som tar kontakt, er at de ikke har noen å snakke med vanskelige ting om. Vi ser også at andelen ungdommer som rapporterer om psykiske helseplager fortsetter å øke. Ensomhetstallene fra årets kartlegging i Ungdata (2018) har aldri vært høyere siden undersøkelsene om hvordan det er å være ung i Norge startet.

Et samfunnsproblem

Med andre ord treffer ensomheten flere grupper i samfunnet. Og den treffer oss hardt. Lyden av stillhet kan overdøve alt når du er helt alene. Heldigvis finnes det veier ut av isolasjon og inn i fellesskap.

Røde Kors markerer årets mørkeste dag ved at frivillige flere steder rundt om i landet deler ut lys til forbipasserende på gata. Ved å gi en liten oppmerksomhet til fremmede, håper vi at flere vil la seg inspirere til å gjøre en liten forskjell for andre.

Det nytter

Vi ønsker å minne om at vi alle kan ta ansvar for å gjøre noe for at dagene blir litt lysere for noen som har det tungt. Ensomhet kan være smertefullt og kan være helseskadelig.

Særlig nå i jula er det viktig å være til stede for andre, og det er ikke mye som skal til for at å vise noen rundt deg at: Du er ikke alene.

Hva med å gi et ekstra smil til noen på gata? Kanskje du har tid til å ta en kaffe med noen du vet setter pris på det? Hva med å slå av en prat med noen du ellers ikke snakker med? Eller gi en kompliment til noen du kjenner? Det er kanskje bare de små ting som skal til å gjøre tilværelsen litt lysere for noen andre.

Vi mennesker er sosiale individer. Hverdagen og livet blir litt lettere når vi har noen å snakke med. Det gjelder oss alle. La oss lyse litt opp for hverandre på årets mørkeste dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags