En kort prat betyr så mye | Kjersti Thorset Kvernhaugen

VIKTIG BUDSKAP: Snakk med barna, er Kjersti Thorset Kvernhaugens enkle, men viktige budskap.

VIKTIG BUDSKAP: Snakk med barna, er Kjersti Thorset Kvernhaugens enkle, men viktige budskap. Foto:

Av

Jeg ble oppfordret til å sende disse tankene til Ringerikes Blad. Så da gjør jeg det.

DEL

MeningerJeg leste i avisen i høst at ungdom sliter med høye forventninger til seg selv for tida og lavt selvbilde. Slik er det i hele Norge, men elevene på Hole ungdomsskole ligger over landsgjennomsnittet her.

POSITIV TREND: Satser på psykisk helsearbeid blant unge: – Det som gir mest status er å være en god venn

Dette er alvorlig, og jeg mener vi bør gjøre hva vi kan for våre unge i vår kommune for at de skal få det best mulig mentalt med seg selv.

Jeg er mor selv til en på 11 og en på 13 år. Hver forelder får finne ut selv hva de gjør i forhold til sitt barn der, så deres barn kan få det best mulig med seg selv, men hva kan vi foreldre gjøre for andre unge i Holebygda vår og ellers i Ringeriksregionen?

-si Hei!

Hvis du ser et ungt menneske du kanskje har kjent siden det var lite, eller som du vet går på trinnet til barnet ditt på skolen. Kanskje du er ute og lufter bikkja en kveld, eller er på Vik torg, eller på et kultur eller idrettsarrangement. Så ser du en eller flere barn som går på trinnet til barnet ditt.

Si Hei!, og bruk gjerne navnet deres! Ikke forvent et hei tilbake.

De blir kanskje litt satt ut, eller mulig de mumler et hei til svar uten at du hører det. Det kan også hende de svarer Hei tilbake. Da har de opplevd å bli sett av et annet voksent menneske.

Det er bra for oss voksne og å bli sett. Men for de unge er det veldig viktig å oppleve at noen faktisk legger merke til at de er der. Noen andre enn foreldrene og lærerne deres.

En venninne av meg som bor et annet sted i landet ser ikke barna mine så ofte. Hun sier til meg: «Jeg blir så usikker, jeg vet ikke hva jeg skal snakke med barna dine om lenger. De har blitt så store».

Jeg tenkte litt og så svarte jeg henne. De fleste unge liker at du snakker med dem. Bare husk at de er mye mer usikker enn deg i situasjonen. De kommer ikke til å oppsøke deg. Noen gjør det, men de fleste vil ikke gjøre det. Du, som voksen må oppsøke dem. Det kan bety så mye at du viser at du bryr deg. Snakk om hva som helst. Kanskje vet du noe de er interessert i. To minutters prat som kan bety mye for dere begge etterpå. Vi voksne må bare være den som tar initiativet.

Kjersti Thorset Kvernhaugen

Mor til barn på 11 og 13 år

Hole kommune

Noen ganger har barna med seg venner hjem. Bruk minst ett eller to minutter av tida de er der og snakk litt med dem som kommer. Ditt eget barn synes kanskje du er håpløs og masete, og vil dra vennene sine med seg til rommet sitt eller til aktiviteten de skal drive med. Men gjør det likevel. Det kan bety mye for den som kommer på besøk. Å oppleve å bli sett av andre voksne enn sine egne hjemme.

Jeg tenker at dette er en start og ikke en umulig oppgave for oss foreldre. La barna våre få vite at vi ser de i hverdagen. At vi foreldre bryr oss om dem. Selv om det ikke er vårt eget barn. Det kan gjøre en stor forskjell for det barnet akkurat den dagen.

I uke 12 hadde Linn Skåber andakten på radio NRK P1. Det ligger på NRK sine hjemmesider. Hun tar opp dette temaet og lignende tema. Gå inn på nettet og hør hennes kloke ord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags