Bankene bør fryse lån inntil man er tilbake i jobb | Jim Gallagher

FRYS LÅN! Bankene bør fryse lån inntil man er tilbake i jobb, mener Jim Gallagher.

FRYS LÅN! Bankene bør fryse lån inntil man er tilbake i jobb, mener Jim Gallagher. Foto:

Av

Vi har betalt lenge, nå er det bankenes tur.

DEL

MeningerNylig ble det varslet at enda flere typer av butikker etc. må stenge ned for å bidra til enda mer smittebegrensning, og med det tiltaket enda flere mennesker som etter hvert ender ut i permittering og eventuelt mister jobbene sine.

Tragiske følger

Dette er jo selvsagt helt tragiske følger av et påbud fra regjeringen, noe ingen forretning eller person kunne forutse for bare kort tid siden.

Jeg tenker derfor at bankene nå må komme på banen i denne dugnaden.

Det å sette ned utlånsrenten med 0,5 prosent er liksom ikke det som monner når du blir permittert og mister nesten 40 prosent av inntekten din.

Tiltak som treffer

Hva kan så bankene gjøre? Jo, de kan gjøre tiltak der det treffer de aller fleste. De kan gjøre tiltak opp mot boliglånet, et lån de aller fleste har.

Et lån som for veldig mange graver dypt inn i lommeboka hver eneste måned.

Det bankene kan gjøre nå er å gå ut til sine kunder og si at:

«Vi er med. Vi skjønner dette. Kom til oss om du blir permittert eller oppsagt, så gjør vi avtale om frys av lån eller redusert betaling i henhold til samme prosentsats som permitteringen inntil corona er over. VI skal ikke sette deg på gata, vi er med på dugnaden uten kostnad for deg».

Så;

1 – Full frys av lån inntil man er tilbake i jobb

2 – Redusert innbetaling på samme nivå som permitteringsprosent

Skulle så dette ta for eksempel tre måneder, ja da settes bare, ved alternativ 1, lånet i gang igjen der man stoppet. Ingen beregninger av renter etc. som gjør dette dyrere for kunde. Bank har vært med på dugnad ved å frasi seg dette.

Ved alternativ 2 har lånet gått som vanlig bare på 60 prosent nivå. Ingen merkostnad der heller. Dugnaden har blitt gjort ved at begge parter har bidratt med sitt.

Tilbake til normalen

Skulle så staten gå inn slik mange ønsker å betale 100 prosent lønn til alle som må gå fra jobbene sine på grunn av denne unntakstilstanden, ja da er det bare å gå videre med vanlig betaling fra da det er et faktum.

Jeg synes for øvrig alle «institusjoner» som de fleste av oss er avhengig av i hverdagen for å kunne ha et sted å bo nå kunne tenke samme tanken. Strøm, vann/kloakk, matvarer, altså basisvarer.

Hva er for eksempel poenget i at kommunene skal kreve inn masse avgifter på helt vanlig måte og dermed blakke folk ... som så må komme å be den samme kommunen om penger for å overleve?

Det kommer til å handle om økonomi dette. Økonomi for AS Norge og økonomi for hver enkelt.

Enig eller uenig? Si det her!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags