Avfallshåndtering- først og fremst et individuelt ansvar | Børge Myhre

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommentar/Leserinnlegg til saken om avfall i Nordmarka. Lesernes reaksjoner.

I Ringerikes Blad 24.07 er det flere reaksjoner på ulovlig søppeltømming i Nordmarka. Jeg henger meg på og støtter selvfølgelig negative reaksjoner på dette. Vi ser stadig oftere at søppel/avfall kastes i natur og nærmiljø. Vi som bor i nærheten av Trollmyra og bruker blant annet Eggemoen som rekreasjonsområde veit mye om dette. Ei runde i landets lokalaviser vil ganske sikkert bekrefte at dette ikke bare er et lokalt fenomen (svineri).

Store mengder søppel dumpet i marka: – Helt hårreisende, sier oppsynsmann

Avgifter

I diskusjonen om reaksjoner og sanksjoner ser jeg at det argumenteres med at leveranse til Trollmyra er for dyrt. Det kan sikkert diskuteres om en høyere renovasjonsavgift som reduserer engangsavgifter kan være riktig. Som Anders Bakken også påpeker vil en bom før innkjøring indirekte øke avgiften. Noen mener også at staten må ta mer ansvar for å redusere avgiftene.

HRA om søppeldumping: – Miljøkriminalitet som vanskelig lar seg unnskylde

Jo da, jeg kan være med å diskutere alt for å redusere denne typen miljøkriminalitet. Allikevel mener jeg at det glemmes en viktig faktor, og det er den enkeltes individuelle ansvar og holdninger.

I alt som kommer fram i Ring Blad er premisset at det er noen andres ansvar at det kastes søppel i natur og nærmiljø. Vi må rett og slett endevende premisset til at det først og fremst er et individuelt ansvar at avfall så vel privat som næring håndteres riktig. Om noen som kaster ulovlig eller har tenkt å gjøre det skulle lese dette og har motforestillinger er det bare å for meg å si at det ikke er godkjent uansett. Er det HRAs priser det demonstreres mot, så gå til HRAs administrasjon. Opplever du ikke søppel som en miljøbelastning kan du jo bare la det bli på din egen eiendom.

Dette mener leserne om søppeldumpingen i Nordmarka: – For dyrt å levere til gjenvinning

Pengebruk

Når det er sagt kan selvfølgelig HRA også vurdere sitt tilbud, all den tid de er viktig «andrelinjetjeneste». Kanskje prisen er i høyeste laget (på noe), selvfølgelig avhengig av hva en leverer, men det synes som mer og mer blir avgiftsbelagt til tross for god forhånds sortering. Utvidet åpningstid kunne være noe å se på. En ekstra langdag, eller lenger åpningstid den ene langdagen kunne kanskje hjelpe.

Jeg har slett ikke svaret på alt dette, men understreker at vi må holde på at det først og fremst er et individuelt ansvar at avfall ikke tømmes utenom godkjente plasser. Så kan vi alle, meg selv inkludert, se oss i speilet og stille noen kontrollspørsmål. Om vi tenker at staten skal ta mer av regninga vil jo det bety fellesskapets midler.

Når vi veit at svært mye avfall er knyttet til (over)forbruk og bruk og kast må vi spørre om det er riktig bruk/subsidiering. Pengene kunne kanskje gjøre nytte for seg til skole, helse, barnehager og eldreomsorg som eksempler.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags