Amnesty ved høgskolen: Redaktør i livsfare

Den gamle Amnestygruppa ved HBV.

Den gamle Amnestygruppa ved HBV. Foto:

Har underskriftskampanje på Kuben fredag fra klokken 13 til 16.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LeserinnleggAmnesty-studentgruppa på høgskolen her i Hønefoss har hatt flere aksjoner de siste årene. Gruppa ble oppløst våren 2016 når de fleste av medlemmene var ferdig med sin skolegang på Ringerike. Nå har gruppa blitt startet opp igjen og skal ha sin først underskriftskampanje. HSN Drammen har startet opp en helt ny Amnesty-gruppe og skal holde den samme underskriftskampanjen samme dag i Drammen, slik blir dette et felles prosjekt for studentene ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Trusler og vold

I Tsjetsjenia lever flere journalister i fare, og mottar trusler, trakassering og vold fra myndighetene fordi de skriver om menneskerettighetsbruddene i Nord-Kaukasus. Redaktøren for nyhetsbyrået, Gregory Shvedov, mottok nylig en trussel via Instagram, med et bilde av en hund med knute på tungen sin. Bildet ble publisert av lederen av den tsjetsjenske nasjonalforsamlingen Magomed Daudov.

Bildet henviser til Gregory Shvedov ved å kalle hunden "Shved", og skriver at han bør få tungen skåret ned til normal størrelse og få fjernet tennene. Flere journalister mottar slike trusler, og noen forsvinner og blir drept i etterkant av truslene. Likevel blir ikke truslene etterforsket av myndighetene.

Gregory Shvedov har nå henvendt seg til påtalemyndighetenes etterforskningskomite og bedt om en etterforskning av trusselen han har mottatt.

Krever etterforskning

Amnesty krever blant annet at russiske myndigheter gjennomfører en rask etterforskning av truslene, og at de fordømmer trusselen fremsatt av Daudov, og at Shvedov blir beskyttet mot trakassering og vold. Vi krever også at russiske myndigheter respekterer de internasjonale forpliktelsene som følger av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og garanterer ytringsfriheten og beskytter journalister mot trusler og drap.

Underskriftskampanjen blir holdt fredag 17. februar kl. 13:00-16:00 på Kuben. Vi håper å se deg og at du setter av tid til å signere aksjonen for Gregory Shvedov. Bli med på underskriftskampanjen og støtt opp mot brudd på menneskerettigheter!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags