Alle har et personlig ansvar i disse virustider

FORSVINNER IKKE: De som hamstrer, får det til å virke som om maten forsvinner, skriver  Heidi Jo Hannisdal.

FORSVINNER IKKE: De som hamstrer, får det til å virke som om maten forsvinner, skriver Heidi Jo Hannisdal. Foto:

Av
DEL

MeningerMatforsyningen forsvinner ikke, men de som hamstrer får det til å virke slik. Alle må forstå at butikker forutsetter bestillingene sine basert på etterspørselstrender.

Så lenge folk fortsetter å kjøpe varer som de pleier, vil det ikke bli matmangel. Produsenter produserer varer basert på anslått etterspørsel, og distributører kjøper inn varer basert på deres anslåtte salg (som er kundens normale kjøpsatferd).

Tilbud og etterspørsel

Det er en balanse mellom tilbud og etterspørsel, og når folk får panikk og hamstrer, skaper det mer panikk på grunn av de tomme hyllene, og resulterer i MER hamstring. Bare tenk, du går inn i en butikk og ser en nesten tom hylle.

LES OGSÅ: Leiv Vidar lover at det ikke blir pølse-krise

Du tenker, OBS, jeg trenger å kjøpe mer før det er tomt! Og så kjøper du mye av det som fremdeles ligger i hyllene.

Deretter gjør neste person det samme, og så er hyllene tomme. Hamstring forårsaker matmangel. Denne oppførselen forårsaker panikk og skaper en ubalanse i tilbud og etterspørsel.

Normale kjøpemønstre

Dette må stoppes. Hvis folk går tilbake til normale kjøpsmønstre, vil butikkene ha nok til alle.

Produsenter vil kunne dekke distributørenes behov, og distributørene vil på sin side kunne levere normale mengder mat, toalettpapir og boller til alle.

La oss nå snakke om hvordan du skal handle. Butikker må tilby desinfiserende våtservietter, gode nok til at de dreper Covid-19-viruset, slik at hver kunde kan tørke sin egen handlevogn før de begynner å handle.

Dette vil tillate folk å være grundige nok med å tørke vogna. I tillegg vil de ha kontroll på hvor de har tørket vogna, og de vil føle seg mer trygge.

Folk kan også bruke disse våtserviettene til å tørke av håndtakene på kjøle/fryse diskene.

Håndrenser skal også være tilgjengelig når du kommer inn i butikken og alle som kommer inn skal bruke de. I tillegg bør betalingsterminalen ofte tørkes av med desinfiserende middel.

Send en frisk person!

Jeg synes ikke det å handle i butikken skal være en familieting nå. Send en frisk person til butikken med handleliste som kan handle raskt, og hold avstand fra andre.

Kanskje vi til og med kunne lage et system der friske mennesker handler for eldre og andre utsatte mennesker samt de i karantene.

Vi kan sette dagligvarene deres utenfor hjemmet, og de kan ganske enkelt Vippse oss penger tilbake. Det vil hjelpe eldre og “utsatte” til ikke å bli så utsatt for smitte, og det vil hjelpe de friske til å holde seg sunne.

En annen veldig viktig ting: Regjeringen har stengt skoler, barnehager, stoppet offentlige samlinger og innført strenge regler. Selv om de ikke har sagt at folk ikke kan komme sammen privat, betyr det ikke at folk skal gjøre det.

Personlig ansvar

Det må være et personlig ansvar som gir atferden som er best for alle i samfunnet vårt. Det er kritisk at folk slutter å komme sammen for en stund.

Bursdager, bryllup, fester, grilling (når været begynner å bli bedre), leketreff etc. bør kanselleres.

Hvis alle (unntatt friske og personell i kritiske posisjoner) kunnehjemme i to til fire uker, vil vi vite hvem som er syk og hvem som må testes for coronaviruset.

Det er en trøst å vite at barn ser ut til å håndtere dette viruset veldig bra, men det er viktig å huske at selv om de kanskje ikke har symptomer, kan de fremdeles være bærere av viruset og kunne overføre viruset til noen andre.

Hvor lang tid?

En avgjørende informasjon for å stoppe spredningen av koronaviruset, er å finne ut hvor lang tid det tar en person som har blitt smittet, å bli kvitt viruset helt.

Denne informasjonen kan påvirke hvor lenge vi skal holde oss isolerte fra hverandre, og hvis det viser seg at vi skal holde oss isolerte lenger, så må vi det.

Jeg vil heller tilbringe de neste seks ukene hjemme enn å lure på i et år om personen ved siden av meg er smittet.

Hvis vi gjør...

Hvis vi gjør dette, kan vi stoppe det!

Hvis vi gjør dette, vil ressursene regjeringen bruker til testing bli brukt effektivt, og menneskene som trenger å bli testet vil bli testet.

Hvis vi gjør dette, vil vi vite at personene som har testet positive ikke, har kommet i kontakt med andre.

Hvis vi gjør dette, vil vi på kort tid vite om vi har begrenset det.

Hvis vi gjør dette, vil vi begrense det.

Hvis vi ikke gjør dette, får vi aldri en begrensning.

Enig eller uenig? Si det her!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags