Tor E. Henriksen: Utøya som minnepark

UTØYA: Naboer reagerer på utfoming og valg av sted.

UTØYA: Naboer reagerer på utfoming og valg av sted. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hvorfor kan ikke minnestedet være på Utøya i stedet for på fastlandet? spør Tor E. Henriksen i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevAUF-lederen uttalte like etter massakren på Utøya at de snarest mulig skulle ta øya tilbake. Men etter de brutale ugjerningene, alle de tårer som er felt – kan mange finne det vanskelig å møtes her til glede og livslyst.

I Aftenposten 6. juli har Jan Tore Sanner en lang replikk om minnesteder. Han avslutter sitt innlegg slik: «Vi vil også forsterke samarbeidet mellom 22. juli-senteret, som skal forbli i regjeringskvartalet og læringssenteret på Utøya. For vi skal aldri glemme 22. juli 2011».

Utøya er altså ikke fredet likevel. Så hvorfor kan ikke minnestedet heller være her i stedet for et læringssenter, og ikke bli lagt til fjæresteinene på fastlandet til ubehag for naboene der.

Tor E. Henriksen

Oslo

Mitt forslag er at hele øya gjøres til en minnepark. Et verdig anlegg for å minnes alle de uskyldige ungdommene som mistet livet sitt her. Her kunne det anlegges en minnelund med et monument eller en bauta med alle navnene på de døde, omkranset av en eng av roser. I tilknytning til denne kunne det bygges en minnehall, denne kunne ha en minnevegg med navn, data og bilde av de døde. Hit kunne de sørgende søke inn for stillhet og meditasjon, her kunne det også være et alter der de som følte for det kunne be, eller tenne et lys.

Det kunne også lages et utendørs samlingssted, et slags amfiteater, der større arrangementer kunne avholdes, for eksempel en minnekonsert 22. juli hvert år. De eksisterende bygninger kunne beholdes utstyrt med skilt som fortalte hva som skjedde der.

Angående adkomst til øya - hva med en flytebro?

Denne minneparken kunne de etterlatte og andre valfarte til, vandre rundt og gjøre seg sine egne tanker. Det burde også være muligheter for enkel servering.

Dette er bare noen ideer for en minnepark. Det kunne opprettes en idégruppe med arkitekter og andre fagfolk, disse kunne innhente flere ideer og foreslå et totalprosjekt for regjering/storting. Ved å la dette være et nasjonalt prosjekt, burde ikke finansiering være noe problem. Angående adkomst til øya – hva med en flytebro?

AUF vil sikkert klare å finne en annen øy eller egnet sted til å arrangere sine møter og sammenkomster.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags