Gå til sidens hovedinnhold

Siri Berrefjord: Et ran på nasjonaldagen

Artikkelen er over 4 år gammel

– 17. mai er landets og familiens og barnas dag. Det skal ikke være forkjørsrett for Tour of Norway eller lignende arrangementer hverken i gatene, i media eller noe annet sted på nasjonaldagen vår, skriver Siri Berrefjord i dette leserinnlegget.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På selveste 17. mai skjedde noe jeg virkelig ikke trodde gikk an. Man stengte veier og gater, ikke for at barnetog og korps skulle få spre glede, musikk og feiring av nasjonaldagen, men for at voksne menn skulle få sykle! Hallo?!?

Skiltene om at veier ville bli stengt på grunn av Tour of Norway dukket opp rundt om i ukene før 17. mai og jeg trodde ikke mine egne øyne. Stenge E16 slik at folk ikke kan ferdes fritt på 17. mai!?

«I år går rittet tett på de folkerike områdene på Østlandet, og vi forventer mye publikum langs ruten», sto det å lese på Tour of Norways hjemmesider i forkant av løpet.

Parkeringsplasser ble stengt i Hønefoss sentrum grunnet forberedelser til løpet, noe som førte til at folk fikk problemer når de skulle handel inn til feiringen av nasjonaldagen.

Dagen kom og presten i Norderhov kirke måtte korte prekenen slik at korpset skulle rekke både barnetog og spilling av

Ja, vi elsker. For de måtte nemlig forte seg avgårde så de skulle komme frem til Eikli skole før «portforbudet» trådte i kraft.

Under arrangementet på Kirkeskolen ble det tynt i rekkene da folk var oppfordret til å gå ned til veien for å heie og vinke når syklistene suste forbi. Hva er dette for slags galskap?!

Det er klart at det er perfekt og ubetalelig staffasje for tv-produsentene med flotte bunadskledde folk som vifter med norske flagg. Men det er da ikke folk i kondomdress vi skal heie frem på nasjonaldagen vår!

At det er tillatt med et slikt løp på 17. mai kan jeg ikke skjønne.

Hvem har sagt ja til dette, og hvorfor? Har de egentlig lov til det? Hvem har solgt retten til å bruke nasjonaldagen vår som ramme for et sykkelløp? Og i så fall for hvilken pris?

At det er tillatt med et slikt løp på 17. mai kan jeg ikke skjønne.

I 2014 gikk Glava tour of Norway gjennom Drammen på 17. mai, og der ble det store protester. De senere årene har løpet blitt arrangert etter 17. mai.

Men i år prøvde de seg på 17. mai igjen, og nå altså rundt Hønefoss og Asker. Vi kan ikke godta dette. Arrangementet må permanent flyttes. Ikke til et annet sted, men til en annen dag!

17. mai er landets og familiens og barnas dag. Det skal ikke være forkjørsrett for Tour of Norway eller lignende arrangementer hverken i gatene, i media eller noe annet sted på nasjonaldagen vår!

LES OGSÅ:

Tidligere toppsyklist, Dag Otto Lauritzen, ønsket velkommen til rittet. Se video her.

Kommentarer til denne saken