Cecilie Meberg Schjetlein (18), russepresident ved Ringerike videregående skole, og Christian Preston (18), russepresident ved Hønefoss videregående skole, forteller om hva slags problemer de mye omtalte «rullesøknadene» kan forårsake.

I starten av februar var det nesten ikke til å unngå å høre om russens rullesøknader. Det ble nevnt i mediene utallige ganger, og det var mange som hadde meninger om tema.

– Jeg har selvfølgelig fått med meg innholdet i søknadene, og det er absolutt ikke greit. Jeg så det første gang på en Instagram-konto hvor en guttebuss fra Porsgrunn hadde offentliggjort skjemaet sitt, begynner Cecilie.

Forverring av kroppspress

Cecilie er veldig klar på at slike søknader i stor grad bidrar til å øke det allerede eksisterende kroppspresset blant unge. Hun reagerer spesielt på at mye av det som kreves er uoppnåelige mål for de aller fleste.

– De bidrar veldig negativt. Når det står at man er for feit om man veier 70 kilo, blir det helt feil. Det at man også må oppgi BH-størrelse blir for dumt. Når det kommer til pupper er det ikke noe man kan gjøre, du kan ikke «velge» hvor store eller små de skal være. Eneste måten er å ty til kirurgiske inngrep. Og dette er noe man ikke skal trenge, eller i det hele tatt vurdere å ta i en alder av 13–18 år.

Christian er enig i at dette ikke hjelper på det økende problemet, og at russen absolutt ikke burde bidra til et enda større press for unge.

– Det er definitivt noe som kan bidra til kroppspress, og noe vi som russ bør unngå, sier han.

Høye krav

For mange handler russetiden om å slippe seg løs og ha det gøy. Dette blir kanskje vanskeligere når et press om å måtte se ut og være på en spesiell måte blir skapt, mener både Cecilie og Christian.

– Det å stille den type krav til de som er med på rulling, gir et press som fjerner moroa. Det blir også bare helt feil å si at noen ikke er bra nok til å være med. Hvis det skal være sånn at du må se ut som en Barbie, er det ingen som har mulighet til å være med å rulle. Å sette krav som vekt og størrelse på brystene blir bare helt bak mål, sier Cecilie.

– Russetiden skal være noe som er morsomt for alle. Det at noen skal prøve å fortelle deg at du ikke er bra nok for å være med er tåpelig, mener Christian.

Narkotika i russetiden

På noen av søknadene dukker et spørsmål om narkotika opp, og det kan virke som om det blir sett på som noe positivt om du sier ja til å prøve. Cecilie mener at det ikke finnes noen unnskyldninger til å holde på med noen narkotiske stoffer, uavhengig om det er i russetiden eller ikke.

– Narkotika er dumt uansett hva. Jeg skjønner faktisk ikke hvordan dette skal være «kult». Det er flere som forsvarer det med at «nei, jeg blir ikke avhengig» eller «det er bedre for kroppen enn alkohol», men jeg tror ikke de ser hva det kan gjøre med deg på lang sikt. Plutselig har det som startet som skulle være en måte å teste litt grenser på, som noe som har ødelagt livet ditt. Jeg syntes det burde bli strengere når det kommer til bruk av narkotiske stoffer. Det er en grunn til at det er ulovlig, sier hun.

Dårlig spøk

I ettertid har flere av bussene som har laget disse søknadene stått fram og fortalt at det bare var tull. Christian og Cecilie mener uansett at det de gjorde var glad, uavhengig av om de tullet eller ikke.

– Dette er noe som selvfølgelig bør unngås, og det å lage en søknad er åpenbart et steg for langt. Hvem man ønsker å ha med seg på rulling må man bestemme selv, men søknader som dette blir for dumt, sier Christian.

– Uansett om det er tull eller ikke sitter det flere jenter der ute og tenker over kroppene sine og, om de hadde kommet inn. På noen av søknadene står det også «70+ (for feit)», det gjør meg ordentlig sinna. Selv om det er en dårlig spøk eller ikke, så kan de ikke rettferdiggjøre det med at de tulla.

– I alle spøker er det noe sannhet, og det er ikke gøy å skulle komme på en rulling og føle at man ikke når opp til kravene de har gitt, avslutter Cecilie.