Gå til sidens hovedinnhold

MDG med sterke meninger i snøfattige tider

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Moder Natur er i dårlig lune. Det er varmt når det skal være kaldt, det regner når det skal snø. I hvilken grad vi erkjenner at klimaproblemene er menneskeskapt, skal ligge nå.

Følgene av endringene i klimaet er imidlertid tydelige for alle. Februar med grønn bakke i lavlandet der de fleste bor. Ja, hva gjør vi da?

LES OGSÅ: Stadig flere vil gå på ski: – Med snøanlegg kunne vi hatt løyper nå, mener Børre

I flere år har ønsket om stabile snøforhold vært tema i skimiljøet. Ikke bare for folk som er aktive skiløpere og har konkurranser som treningsmål. Like mye for mosjonister der det å ta ansvar for egen form og helse har høy prioritet.

Hva med karusellrenn?

Barnefamilier som ønsker å bringe skiglede og -mestring videre til neste generasjon. Og hva med karusellrenn, skiskole og SFO på Ringkopllen. Tverrsjøen, Ringkollen, Kleivstua og andre kjente utfartssteder gir tanker om tur og trening i helg og fritid.

Les også

Skikarusell mot alle odds: – Imponerende arbeid bak hvert renn

Vinter med dårlige snøforhold. Denne utfordringen kan løses på ulike måter. Å reise til steder med stabile snøforhold eller ved hjelp av kunstig produsert snø, legge forholdene til rette i l lokalmiljøet.

– Trenger ikke snø

For Miljøpartiet De Grønne (MDG) er svaret enkelt. I Ringerikes Blad gir de fasitsvaret: «Jeg mener det er opp til moder natur å skaffe snø. Hvis det ikke er snø på Ringkollen, trenger vi ikke snø der, sa Hilde Marie Steinhovden (MDG).»

LES OGSÅ: MDG – over og ut | Ivar Gunnar Lia

Selv om hun sier «Jeg mener –» velger jeg å tolke det hun sier som representativt for MDG. Tøft utspill, men hva blir følgene? Ovenfor antydet jeg to mulige løsninger.

Reise til steder med stabile snøforhold. Vikerfjell og Norefjell er de nærmeste områdene med stabile snøforhold i dag. Avstandene burde ikke skremme noen.

50 km til Norefjell

Fra Hønefoss er det rundt 50 km til Norefjell, litt kortere til Vikerfjell avhengig av utgangspunkt. I praksis betyr dette én time i bil, hver vei. På fjellet blir vi ønsket velkommen til velpreparerte spor og ikke minst – til nok snø. Alt vel så langt.

Les også

Plutselig kom Stortinget til Ringkollen: – Vi hadde løypene klare til dem

Fem mil. Én time. Hver vei. Ingen tur du tar på sparket en tilfeldig kveld i uka. Allerede her faller de fleste fra. Det får være. Får se til helga. Velvillig anslått blir frafallet 50 prosent i forhold til de som ellers ville reist en kjapp tur opp på skauen om forholdene hadde vært gode.

Anlegg for kunstsnø. Slike anlegg i nærområdene gjør terskelen, «dørstokkmila», lavere og lettere å passere. Jo, jeg tar en kveldstur. Jo, jeg drar på trening.

Det er jo snø der! Hele spekteret både når det gjelder alder og ferdighet, ute i en aktivitet typisk for årstida. Mosjon og frisk luft ute.

En tilfeldig kveld på Ringkollen i februar (en normal februar!). 100 biler på Ringkollen. Gjennomsnittlig km-avstand pr. bil = 10 km x 2. For alle bilene blir det til sammen kjørt 2.000 km denne kvelden.

Store utslipp

Med bakgrunn i eksempelet ovenfor kjører 50 biler til og fra fjellet samme kveld. De kjører 50 km x 2. Sum kjørte km blir 5.000 km.

Forskjell? Utslipp? Så kan vi selvsagt ta forbehold om antallet biler som kjører til de ulike stedene, hvor stor del som er elbiler osv.

Les også

Åse har drevet skiskolen i 15 år: – Håper Eline (26) og Ragnhild (26) tar over

Vi snakker om folkehelse, om trivsel og om sparte penger i forhold til sykefravær, sykehusopphold, mental helse osv. Noe å tenke på for en kommunepolitiker som forvalter midlene for fellesskapet?

Konklusjon. Vi er på overtid når det gjelder å få et kunstsnøanlegg oppe og gå. Takket være et par snedig plasserte kjepper i hjulene, er anlegget på Ringkollen allerede kraftig forsinket.

Enkel matematikk (holder med andre klasse barneskole) skulle vise hvor viktig det er å komme i gang – NÅ!

Takk til kommunestyret i Ringerike for en positiv holdning og et positivt vedtak!

Enig eller uenig? Si det her!

Bildeserie

Se bildene fra Skikarusellen på Ringkollen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.