Siden har de brukt så å si all fritid og ferie på å bygge nytt hus i Ottarsrudgrenda i Drøbak.

– Jeg, for min del, har hele tiden ønsket å bygge mitt eget hus, men det har ikke vært mulig før nå. Nå var vi to om det. Begge er tømrere og jobber med dette. Da vi så denne muligheten her, så gikk alt ganske fort, forteller Mats og ser på samboeren sin.

– Jeg hadde ikke noen planer om husbygging på langt tid ennå, så for meg kom det nok litt brått på. Men jeg er veldig fornøyd nå, sier Malin til Amta.

I slutten av desember flyttet de to inn i den nye eneboligen på litt over 160 kvadratmeter fordelt på to etasjer og dobbeltgarasje, med tre soverom, hovedbad, bad og vaskerom, spisestue, stue og kjøkken.

Eneboligen på Ottarsrud er på 163 kvadratmeter fordelt på to etasjer og en dobbelgarasje. På taket av den romslige garasjen skal det bli terrasse til sommeren. Foto: Marianne W. Rom

– Hadde ikke klart det ellers

– Hvor mye har dere egentlig gjort selv?

– Vi har gjort alt av tømrerarbeider selv. Mens elektrisitet, rør, en del flislegging og maling har vi satt bort til andre, forteller Mats.

– Har dere regnet på hvor mye dere har tjent ved å bygge selv?

– Ja, det har vi. Vi ga 4,3 millioner kroner for huset som det står i dag og har spart i overkant av 600.000 kroner på alt vi har gjort selv. Det koster mye å kjøpe bolig her i Drøbak og vi hadde ikke klart det hvis vi ikke kunne bygget selv, påpeker Mats.

Med tålmodighet og god oversikt over hva de har trengt av interiør og materialer, så har de to spart mye der også.

– Flere ting har vi passet på å kjøpe inn når det har vært tilbud og kampanjer. Vi har gjort flere bra kjøp på det. En del av møblene har vi også fått og noe har vi skaffet oss på finn.no. Sofaen, spisestuebordet, to senger og noen kommoder og skap er gjenbruk. Man kan kjøpe det grunnleggende først, det man trenger, sier Mats.

– Vi flyttet også inn midt i romjulssalget, og sparte mye på det vi skaffet oss da også, fortsetter Malin.

I den lyse stuen som ligger ved kjøkkenet i andre etasje, står også en ny vedovn. Med over tre og en halv meter under taket på det høyeste, føles den åpne etasjen ekstra romslig og luftig. Foto: Marianne W. Rom

Bo og nyte

– Hvordan er det å endelig ha flyttet inn?

– Det var veldig deilig å kunne flytte inn i et helt nytt hus, og der ting er akkurat sånn som vi vil ha det. Det har vært mange valg å ta. Vi har måttet tenke grundig gjennom alt, og da både hvordan ting vil se ut, men også om det er praktisk og vil fungere, forklarer Malin.

– Det har vært mye jobb og skikkelig slitsomt noen ganger, men det er veldig gøy nå som huset står ferdig. Og det har blitt sånn som vi ville ha det, sier Mats.

– Dere har ingen planer om å selge?

– Nei, nå skal vi bare bo og nyte. Vi har vi gjort det så personlig i huset, og trives godt her. Vi har vennene våre her i Drøbak og jobber her også, sier Mats.

– Nå har vi lagt så mye i det, så blir vi nok her en stund, ja. Jeg tror det blir veldig bra, legger Malin til.

Gjennom skyvedørene ved spisestuen kan de ferske huseierne gå rett ut på det som vil bli en større terrasse på taket av dobbelgarasjen. Foto: Marianne Rom

– Kunnskap og god planlegging må til

De ferske huseierne har flere råd til andre som går med planer om å bygge selv.

– Du må ha kunnskap. Og bruke mye tid på å planlegge. Å planlegge alt er nesten halve jobben, mener Mats.

– Så er det viktig å tenke grundig gjennom ting. Det er lurt å ha en formening om hvordan du ønsker å ha det, og så følger du det underveis. Vi har valgt å holde oss til eik, for eksempel, og har fulgt det rundt om flere steder i huset, sier Malin.

De sier erfaringen med å ha bygget hus før selvfølgelig har kommet godt med.

- Ja, vi har jo bygd noen hus. Og sett mye, både av ulike løsninger og forskjellige materialer andre har brukt. Det har vært nyttig, sier de to.

– Klarte dere å holde budsjettet da?

– Ja, det gjorde vi. Og hadde 3.000 kroner igjen, røper paret.

Malin Nilsson Englund (20) og Mats Knutsmoen Borgen (24) har bygget huset de ønsket seg. Foto: Marianne W. Rom

– Godt gjort

Daglig leder og eiendomsmegler Thomas Berget Larsen hos DNB Eiendom i Drøbak sier det ikke er ofte de møter så unge kjøpere av boliger i den prisklassen.

– Nei, ikke så langt ned i 20-årene. Det er godt gjort, det, mener han.

– Er det en populær boligtype de har skaffet seg, en enebolig i denne prisklassen?

– Dette område har ligget noe lavere i pris enn andre områder i Drøbak en stund, men det skjer ting der nå, med nye felt og boliger. Det hjelper på populariteten. Målgruppen for disse boligene er jo etablerere. Skal du kjøpe enebolig i noen av de dyrere områdene i Drøbak, blir det fort veldig dyrt. Som ung etablerer må du da ha solgt en leilighet i Oslo for å ha råd til det, sier Berget Larsen.

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.