De aller fleste av oss skjønner at det ikke nytter å fylle torget med salgsboder og servering, med trengsel og køer i år. Men kommune, næringsdrivende og andre gode krefter har likevel gjort det de kan for å skape førjulsstemning.

– Det blir salg her hver helg fram mot jul, sier Linn Hallum fra Ringerike næringsforening. Hun kan vise fram fem boder, satt opp på torget med god avstand imellom.

– Det blir nye boder hver helg, med unntak av noen få, som får stille mer enn én gang. Det har vært stor pågang fra folk som vil selge varene sine her, sier hun.

Drar på alt av markeder

En av dem som selger varene på torget denne lørdagen er Per Martinsen fra «Hemlaga fra Næs». Han har tatt turen fra Røykenvika for å stå på torget i Hønefoss med juice, gløgg, syltetøy, geleer og bakst – for å nevne noe. Alt hjemmelaget og ekte.

– Vi lager alt selv, og driver med dette på heltid, forteller han. Med seg har han datteren Sofie Persdatter Sangnæs.

– Vi er på alt som er av markeder. Det er vi nødt til nå; det er mye nedstengning blant spisesteder, som vi vanligvis leverer mye til, sier han.

Derfor blir markedsturen til Hønefoss litt ekstra viktig i år. Før jul satser de også på salg hjemmefra; det er åpen gårdsbutikk fra tirsdag til lørdag i hele førjulstida.

– Bestselgeren er Sofie Bernard. Vår versjon av Sara Bernard, med aprikoslikør, sier han.

Godter fra nissehjelpere

Ute på torget dukker to snille nissehjelpere opp når åtte år gamle Sofie Ekern Brenne er på marked, sammen med mamma Heidi Brenne. Sofie får med seg en godtepose fra torget, og er godt fornøyd med det.

– Vi synes det er koselig at det gjøres i stand litt. Vi er jo vant til å være på alle lokale julemarkeder. Det er en del av førjulstida, sier Heidi Brenne. Hun er glad for at det går an å skape litt av den følelsen også i et korona-år.

Vil ha mer mat på torget

Marinko Skoric og Paola Claudia Skoric fra Hønefoss benytter sjansen til å handle ost fra Thorbjørnrud fra Trond Wahlstrøm, som betjener en av de fem bodene.

– Dette er flott. Vi har snakket om at Hønefoss trenger noe som dette. Om folk kunne få muligheten til å sitte ute, kjøpe seg litt mat, og kose seg her, kunne det skapt mer liv på torget, sier de to.

– Litt «street food» hadde vært fint. Pannekaker, for eksempel. Det kunne føre til mer folk på torget. Det ser ofte tomt ut her, sier de.

Lokal mat

Trond Wahlstrøm, som solgte dem Thorbjørnrud-osten, har tatt turen fra Beitostølen for å stå på marked i Hønefoss. Han har med seg produkter fra en rekke lokale produsenter rundt omkring på Østlandet.

– Det er første gang jeg er på Hønefoss i en slik sammenheng. Arrangørene her vil gjerne ha lokalmat, og spurte meg. Jeg kommer tilbake neste helg, samt siste helg før jul, sier han.

– I mange år drev jeg Beito ysteri. Så ville ikke huseier ha den lukta i sentrum lenger, og jeg måtte selge utstyret til Olav på Thorbjørnrud. Nå driver vi videre i et samarbeid, sier han.

Mister muligheter for salg

For Gun Helen Opdahl er det viktig å få stille opp for å selge håndarbeidsprodukter på torget.

– I fjor var vi med på julemarkedet, og det var jo nesten som 17. mai i tre dager på rad. Torget var fullt av folk, sier hun.

– Vi mister mange av mulighetene til å selge i år, konstaterer hun – uten at det tar fra henne lysten til å lage nye, koselige figurer, grytekluter, votter og andre gjenstander.

Lokal kaffe

Vegard Bunes fra Hringariki kaffebrenneri var også på plass lørdag.

– Det er første gang jeg er her, men det er flott å være med lokalt. Det ser veldig trygt og fint ut, med utendørs marked og god plass. Det er viktig for meg at det er godt strukturert, sier han.

Vegard selger kaffe som brennes i Hole, og som hentes fra småskalaprodusenter rundt i verden.

– I år selger jeg blant annet julekaffe fra Honduras. Det er spesialbønner med veldig høy kvalitet, som egner seg når man skal nyte god, varm og lun kaffe før jul. Vi tilsetter ingenting i kaffen, forsikrer han.

– Vi selger veldig mye i førjulstida. Etter korona-nedstengningen eksploderte salget for mange - i Reko-ringen eksploderte det helt. November og desember er en god periode, sier han.

Spleiselag

Linn Hallum i næringsforeningen er veldig glad for at man tross alle begrensninger har klart å skape litt førjulsstemning i byen.

– Vi fulgte lenge spent med på hvilke muligheter det ville bli for å ha julemarked i år, og håpet i det lengste at det skulle bli mulig. Nå ble det ikke mulig med noe større arrangement, men vi valgte å tone det ned til fem markedsboder, med gode muligheter for avstand, og godt med Antibac, forteller hun.

– Vi vil jo gjerne bidra til et attraktivt sentrum, og trekke litt folk hit, uten at det oppstår kaos og trengsel. Vi henvendte oss først til de lokale selgerne, før vi gikk til nabodistriktene.

Det hele er et spleiselag mellom flere parter: Kuben, Sentrumsgruppen i Ringerike næringsforening, Ringerike kommune og Tronrud eiendom.

– Sammen har vi klart å dekke utgiftene til det hele: Boder, innkjøp av godteri og lokaler til pepperkakeutstilling, sier Hallum. Bodene på torget er utlånt fra Kulturstiftelsen Fengselet, og transportert av kommunen.

– Og vi er glade for hjelp fra Hønefoss lyd med å formidle julemusikk fra klokken 08 til 20 hver dag i førjulstida, sier Linn Hallum i Ringerike næringsforening.