Mandag 20. april 2020 rundt klokken 13.30 rykket store politistyrker ut til Ammerud etter melding om knivstikking.

Forbipasserende hadde observert en mann (30) med skader på utsiden av en boligblokk i Ammerudveien. Inne i blokka lå en 36 år gammel mann fra ringeriksdistriktet livstruende skadet. Han hadde blitt stukket med en kjøkkenkniv med et 22 centimeter langt knivblad.

Kniven hadde gått gjennom brystveggen, inn til lungen og skadet et ribben. Uten øyeblikkelig medisinsk behandling ville mannen ha dødd.

Nå er en 35 år gammel mann, som bodde i leiligheten på Ammerud, dømt for drapsforsøk på de to mennene, skriver Avisa Oslo. I dommen fra Oslo tingrett, som ble avsagt fredag, er mannen dømt til forvaring i åtte og et halvt år, med en minstetid på fem og et halvt år.

Han må også betale oppreisningserstatning på 175.000 kroner til hver av de to fornærmede.

Hevdet nødverge

Da saken gikk i retten i slutten av januar nektet 35-åringen straffskyld, og forklarte at handlingene ble begått i selvforsvar.

Bakgrunnen for saken er en krangel mellom tiltalte og hans kjæreste. Kjæresten kontaktet tiltaltes bror og ba om hjelp, og sa at tiltalte var voldelig mot henne.

Ifølge deres egne forklaringer dro derfor de to fornærmede og tiltaltes bror til leiligheten på Ammerud for å hjelpe til.

De har forklart at tiltalte kom ut døra med kjøkkenkniv i hånda, og knivstakk dem begge uten forvarsel.

Tiltalte mener derimot at de fornærmede sparket inn døra til leiligheten, og at han handlet i nødverge – etter at de fornærmede hadde kommet inn i leiligheten.

Retten festet ikke lit til tiltaltes forklaring, og mener at det ikke finnes tekniske bevis for at noen av de fornærmede var inne i leiligheten.

Videre heter det at retten ikke kan se at de øvrige vilkårene for nødverge er oppfylt – og at tiltalte uansett i sin «avvergingshandling» gikk langt utover det som var nødvendig.

Det er uklart hvordan mannen stiller seg til dommen. Da Avisa Oslo var i kontakt med forsvarer Christian Flemmen Johansen fredag ettermiddag, hadde han foreløpig ikke mottatt den.

Spruter blod

36-åringen forklarte i retten at han ble dratt inn i en naboleilighet av tiltaltes bror, som ringte til ambulansen. 30-åringen havnet i et slags basketak med tiltalte, der han ble stukket gjentatte ganger med kniv mot overkroppen.

Han kom seg ut på plenen utenfor, med blant annet en brist i ribbeinet og knusningsskader på en lunge, før han segnet om.

– Jeg våkner opp i gangen utenfor leiligheten, og kjenner bare at det spruter blod ut på sida. Jeg blir dratt inn i en leilighet og får trykk på såret. Jeg kjenner bare at det pumper. Hadde det ikke vært for broren hans, så hadde jeg strøket med. Jeg hadde ikke sjans til å holde igjen alt det blodet, sa 36-åringen i sin forklaring i retten.

Aktor i saken, statsadvokat Trude Antonsen, varslet allerede i innledningsforedraget at det ville bli lagt ned påstand om forvaringsstraff for den tiltalte 35-åringen.

Det er foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av mannen, der det er konkludert med at han ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Risiko for vold

Alle de tre involverte tilhører et belastet rusmiljø. Tiltalte er straffet en rekke ganger tidligere, blant annet for våpenbesittelse, trusler og voldsovertredelser.

Drapsforsøkene vurderes av retten å være svært brutale og alvorlige, særlig sett i lys av at tiltalte ikke ga seg etter at de fornærmede var satt ut av spill:

«Den eneste grunnen til at han ikke gjennomførte drapet var at hans samboer klarte å dra ham unna. Idet tiltalte ble dratt bort fra NN, stakk han imidlertid NN kraftig i brystet, noe som etter rettens syn viser at han hadde et ønske om å fullføre drapet. Knivangrepene kunne lett å ha fått et dødelig utfall», står det i dommen.

Retten kommer også til at risikoen for framtidig vold er høy, begrunnet med hans rusavhengighet, personlighetsavvik og bruk av anabole steroider.

Til tross for at han har gitt uttrykk for at han angrer på det som skjedde, har han også poengtert at han ikke hadde noe annet valg enn å gå til angrep.

«Tiltalte synes med dette ikke å ta noe ansvar for sine handlinger», konkluderer Oslo tingrett.

Da AO kontakter mannen forsvarer, Christian Flemmen Johansen, har han ennå ikke lest hele dommen, men sier i en kort kommentar at dommen vil bli anket.