Gå til sidens hovedinnhold

Magen skåner ingen

Fastlege på Hallingby, Steffen Steffensrud, og pensjonert journalist Anders Skrataas møtes noen ganger til uformell prat over en kopp kaffe.

Legepraten:

Pasienten var ung og sterk, men hadde likevel magesmerter. Hva kan det være?

– Kanskje tusen ting, sier gammeldoktoren.

– En vond mage kan være så mangt. Noen har sure oppstøt, kjenner at det blir verre med kaffe og forskjellig krydder, og våkner med smerter før frokost. Melk og syrenøytraliserende midler hjelper. Det kan være magesår eller betennelse i magesekken.

– Da bestefar i sin tid fikk magesår, ble det sett på som en slags «hvitsnipp-plage». Vanlige arbeidsfolk fikk ikke magesår, mente man. Tobakk, kaffe, krydder og stress ble tillagt betydning, men i grunnen famlet legene når det gjaldt årsaken. Helt til omkring 1980, da to den gang unge leger i Australia oppdaget at magesår er en infeksjon forårsaket av bakterier som trives godt i laken av magesyre.

– Fra da av kunne magesår kureres med antibiotika og syredempende midler. Tidligere behandling kunne være dramatiske, kirurgiske inngrep med delvis fjerning av magesekk og infiserte områder. En undersøkelse hører til når det gjelder mageproblemer, og det beste er nok et kikkerør som føres ned i magen, sier legen.

– Uff, sier journalisten som ved et par anledninger har vært med på det.

– Det er bedre enn røntgen og man får et godt svar på eventuelle problemer i magesekk og tolvfingertarm. Det er god hjelp å få, og de fleste blir bra. Min tante var plaget av gallesten, noe som førte til sterke magesmerter. Tante var i «typisk» alder, det vil si rundt 40 år, kvinne og heller overvektig. Men dette kan skje uansett alder, kjønn og vektklasse.

– Det første gallesteinsanfallet kan oppleves skremmende med intens smerte. Kvalme og oppkast er typisk, og ofte virker ikke vanlige, reseptfrie tabletter. Å gå seg en tur for å fremkalle «promp» vil heller ikke hjelpe mot smertene. Noen ganger setter steinene seg fast, og da blir plagene kroniske. Ved kikkhullsteknikk kan steiner fjernes og i noen tilfeller fjernes blæra. Man greier seg godt uten, sier fastlegen.

– Det er godt å høre at det finnes hjelp å få, sier en beroliget pensjonist, med et sideblikk på kakedisken i kafeen i Storgata.

LIKER DU DENNE SPALTEN? LES FLERE LEGEPRATEN-SAKER HER

Kommentarer til denne saken