Gå til sidens hovedinnhold

Må vi godta nye bygninger uansett? | Elisabeth Møinichen Leonhardsen

- Er det slik at vi i Hønefoss må godta hva som helst, bare det lanseres som flott og monumentalt nok?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg lurer på om noen for ramme alvor synes at de blå «sikksakk-strekene» som er planlagt bygd opp bak Lloyds-buene på broen, egentlig er noe pent?

For min del synes jeg verken det i seg selv virker stilig eller er egnet til å fremheve de historiske buene på noen god måte. Jeg hadde vel ventet noe mer av arkitektene i Snøhetta.

Er det slik at man liksom må tro det er fint, ettersom dette berømte arkitektfirmaet har planlagt det slik? Er det slik at vi i Hønefoss må godta hva som helst bare det lanseres som flott og monumentalt nok?

Videregående skole

Et eksempel til: Det virkelig flotte nye bygget i glass og stål i Kongens gate. Det er etter min smak virkelig lekkert, stilig og antagelig også svært funksjonelt til bruk for den videregående skolen.

Men plasseringen er aldeles hinsides enhver logikk og estetikk! Tenk å sette den gamle praktbygningen Ringerike gymnas helt i skyggen; den ærverdige fasaden vises ikke, men er bokstavelig talt bygget inn.

Helt utrolig – og så noe av det jeg husker fra diskusjonen omkring bygging av nytt gymnas, var at dette måtte godtas, ellers ble det ikke noe nytt gymnas i Hønefoss.

Må vi godta?

Er det sånn nå også? Vi må godta nye bygninger uansett om de passer inn eller ikke, for ellers blir det ingen bygging, ingen utvikling og modernisering av Hønefoss? Og det har «vi» lovet for å få jernbaneforkortelse…

Tronruds høyhus er sikkert veldig flott. Plassert på riktig sted kan det bli et signalbygg byen kan være stolt av og glede seg over, og skape det moderne preget deler av byen kanskje trenger.

Men høyhuset passer slett ikke som dominerende element i et historisk område i byens absolutte sentrum. Jeg tror dessuten ikke det hadde vært noe fint der, selvom det bare ble bygd i åtte etasjer.

Etter min oppfatning er det selve designet som blir feil på akkurat den tomten. Høyde og at det skygger for alt i sin nærhet er tilleggsargumenter for meg mot at bygget plasseres der det er tenkt.

Elegant og moderne

Flere sentrumsnære tomter kan ganske sikkert være tjent med et slikt elegant og moderne høyhus, uten at det får dominere resten av sentrum på en så uheldig måte.

Modernisering og utvikling må ikke skje utelukkende på utbyggers premisser, men ved å tenke planmessig og skape en helhet med omgivelsene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.