Gå til sidens hovedinnhold

Lovfesta rett til læreplass | Thomas C. Flåten

Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan ikke være sånn at kontaktene til onkelen din, eller hvorvidt læreren din gidder å bruke fritida si på å hjelpe deg, avgjør om du får fullført utdanninga di, sier Thomas C. Flåten, Leder i Rødt Ringerike.

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høsten er her! I disse dager går grunnskoleelever igjen langs veiene med sekken på ryggen. Videregående-elevene suser av sted på mopeder med livet som innsats.

Alle er de på vei videre i utdanningsløpet sitt. Men det er noen som ikke er på vei videre; en gruppe som ikke har krav på å få fullført utdanninga de har starta på.

Vi snakker om ungdom uten læreplass.

300 ungdommer sto i sommer uten læreplass, melder TV Modum. Vi håper tallet ikke er like høyt nå som høsten er her, men det er like fullt et stort problem bare her i vårt fylke. På landsbasis var det over 5.000 elever uten læreplass i fjor, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Lettere sagt enn gjort

På Udirs tall- og forskningsside står det at omtrent halvparten av søkerne til videregående opplæring velger et yrkesfaglig utdanningsprogram. Det er bra! Vi trenger fagarbeidere i Norge! Verre er det at færre enn halvparten ender opp med yrkeskompetanse, altså fagbrev.

Det er i overgangen fra skole til læreplass de fleste faller fra. Hvorfor er det sånn?

«Det er lærebedriften som avgjør hvem som får læreplass, så du har ingen garantier. Det er derfor viktig at du selv er aktiv og forsøker å få kontakt med bedrifter hvor du kan tenke deg å være lærling/lærekandidat.» (Vilbli.no)

Dette er lettere sagt enn gjort, gitt! Det er to faktorer som er avgjørende for at elevene får et sted å gå i læra. Det første er de foresattes nettverk, og det andre er lærernes nettverk. Vi veit at det gjøres et solid arbeid blant yrkesfaglærerne for å få elevene ut i læra.

De bruker gjerne sommerferien på å skaffe de siste kontraktene: All ære til dem! Men det er likevel ikke godt nok, mener vi i Rødt Ringerike.

Det kan ikke være sånn at kontaktene til onkelen din, eller hvorvidt læreren din gidder å bruke fritida si på å hjelpe deg, avgjør om du får fullført utdanninga di.

LES OGSÅ: Kjære bedrift – ta en lærling!

Vil lovfeste

Og sånn er det. I dag har de som går studieforberedende linjer en garanti på at de får fullført videregående skole. Den samme garantien har ikke de som går yrkesfag.

Rødt vil at alle som starter på yrkesfag også skal ha muligheten til å fullføre skolegangen. Derfor vil Rødt lovfeste retten til lærlingplass og lovfeste at bedrifter som leverer til det offentlige skal ha lærlinger, både i bedriften og på kontrakten som inngås.

Det offentlige må ta større ansvar for at elevene får fullført utdanninga de har starta på, og næringslivet må få både pisk og gulrot for å bidra ytterligere til denne dugnaden.

300 ungdommer fra Buskerud står uten læreplass. Sjansen er stor for at du kjenner en. Stem på et parti som vil gjøre noe med det.

Les også

Marius (18) og Eirik (20) fikk en grunn til å stå opp om morgenen

 

Kommentarer til denne saken