** Få oversikt over de nye funnene lenger ned i saken!

Romerikes Blad: Et sentralt spor i etterforskningen etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018, har det mye omtalte maskinskrevne trusselbrevet, som Tom Hagen fant da han kom hjem til Sloraveien 4 midt på dagen uten å finne sin ektefelle.

Det fem sider lange brevet – som ble funnet på en stol i gangen til ekteparet Hagen – inneholder både alvorlige trusler og instruksjoner om hvordan Tom Hagen skulle overføre store mengder kryptovaluta til den eller de som har skrevet brevet.

Det mystiske brevet har naturlig nok vært gjenstand for en rekke undersøkelser, og i mars i fjor opplyste politiet at brevskriveren trolig har norsk som førstespråk.

Nye detaljer

Fredag går politiet ut med nye opplysninger om dette brevet.

– Trusselbrevet har helt fra begynnelsen vært et sentralt spor i saken. Dette gjelder uavhengig av hypotese, altså om det er utarbeidet som del av en villedning eller en reell kidnapping, opplyser politiadvokat Gjermund Hanssen i en pressemelding fredag morgen.

Dette er de nye opplysningene om trusselbrevet:

  • Enhet, operativsystem og skjermkort: Ved utforming av trusselbrevet er det benyttet Windows pc, med operativsystem Windows 10 eller 8. PC-en har hatt et integrert skjermkort, Intel HD Graphics 630.
  • Program og programinnstillinger: Ved utarbeidelse av brevet er det mest sannsynlig benyttet WordPad for Windows. Det er benyttet standardinnstillinger for font, linjeavstand og avsnitt. Sideoppsettet har vært Letter.
  • Papir: Papiret trusselbrevet er skrevet på samsvarer godt med Clas Ohlson, kopipapir, 75 g/m², A-4, uten hull. Dette papiret er produsert i Portugal og selges hos Clas Ohlson. Det kan finnes andre papirtyper med lignende egenskaper hos andre utsalgssteder.
  • Printer: Trusselbrevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP). Det er benyttet blekkpatron type HP 302 eller HP 304 fargepatroner.
  • Konvolutt: Den aktuelle konvolutten er en hvit, C-5 – konvolutt, produsert av Mayert Kuvert i Tyskland i september 2017. Konvolutten er solgt hos Clas Ohlson.
  • Forfatter: Politiet mener brevet mest sannsynlig er utformet av en eller flere personer med norsk som førstespråk, eller som av andre årsaker innehar gode norskkunnskaper. De andrespråkstrekkene i teksten antas med andre ord å være tilgjort eller tilsiktet.

Politiadvokat Gjermund Hanssen opplyser at trusselbrevet har vært gjenstand for omfattende tekniske og taktiske undersøkelser. Det har blant annet blitt undersøkt med tanke på DNA, fingeravtrykk, trykk, papir, konvolutt, printer, lingvistikk med mer.

– I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut. Vi antar derfor at vi vil kunne komme i mål med dette så fort vi har riktig enhet eller forfatter å sammenlikne opp mot.

Hanssen mener at politiet, ved å gå ut med ny informasjon om brevet, i beste fall vil få oppmerksomhet rundt disse opplysningene, noe som videre kan bidra til nye tips i saken.

– Sirkler jo inn Norge og Oslo

Bistandsadvokat for Anne-Elisabeth Hagen, Gard A. Lier, mener det er positivt at det stadig kommer nye opplysninger i forsvinningssaken.

– Dette er vel ikke et gjennombrudd, men det er positivt at det kommer nye opplysninger i etterforskningen og at politiet fortsatt har meningsfylte oppgaver som bringer saken framover, sier han til Romerikes Blad.

Han mener videre at informasjonen som politiet har gått ut med den siste tiden, i større og større grad peker mot Norge.

– Opplysningene sirkler jo inn Norge og Oslo, noe som er interessant, sier Lier.

Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, ønsker ikke å kommentere denne saken.

SIM-kort-spor

Politiet har de siste ukene gått ut med flere nye opplysninger om den komplekse etterforskningen.

Blant annet gikk politiet ut med en SIM-kort-etterlysning i VG i begynnelsen av mai, i et forsøk på å spore opp SIM-kortet som er knyttet til et mobilnummer de mener er brukt i forberedelsene til bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen.

Telefonnummeret det er snakk om – +47 407 45 668 – ble ifølge politiet brukt for å opprette konto på en kryptovalutabørs, sammen med en stjålet passkopi og en falsk e-postadresse.

2. mai etterlyste politiet personer som har kjøpt kontantkort med telefonnummer i serien +47 407 45 656 til +47 407 45 676. Telefonnumrene, som tilhører startpakker fra Telia til 29 kr, ble solgt på Bunnpris Iladalen fra juni 2017.

Fire dager senere gjorde etterforskerne ytterligere framskritt da de avdekket nok et utsalgssted – nemlig en Bunnpris-butikk i Tøyengata 2 på Grønland i Oslo.

– Som vi håpet gir dette en ny lokasjon å jobbe ut fra og flere nye aktuelle etterforskningsskritt. Sånn sett er dette nok et skritt i retning av å avklare hvor vårt nummer er solgt, hvem som har kjøpt det og hvem som kan ha hatt kunnskap om dette ikke-aktiviserte kontantkort-nummeret, som er benyttet i planleggingen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.