Ta min hånd og la den varme

Ensomhet kan ramme alle, uansett alder, kjønn og livsfase.

Ensomhet kan ramme alle, uansett alder, kjønn og livsfase. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LørdagstankerHun går der alene. Alltid alene. Samme lysløypa i sentrum. Ser ned, vil ikke møte blikket ditt. Et par lyse lokker titter fram under hetta, mer får du ikke se.

Når hun endelig kan låse seg inn hjemme, er det kun tomheten som ønsker velkommen. Det er nyttårsaften, men festen er bare for én.

Dette er ikke meg. Men det har vært meg. Og det kan bli det igjen. Ifølge SSB er fire av ti unge og eldre ensomme. Attpåtil skal det være farlig for helsa.

Helseminister Bent Høie sammenligner skaden man påfører kroppen med røyking. Men til forskjell fra røyking kan man ikke slutte eller trappe ned på ensomhet. Og det er heller ikke like synlig hvem det angår.

Tallene til SSB antyder at ensomhet først og fremst rammer de som også har lav utdannelse, liten inntekt, dårlig helse og som står uten nettverk, Men vi vet at det like gjerne kan være direktøren som vaskehjelpen det gjelder.

Den mest populære jenta i klassen kan føle seg like alene som gutten ingen vil henge med. Den kan også oppleves like ille i et rom fullt av mennesker som i en liten, mørk studenthybel.

Og kanskje aller verst nå rundt jul og nyttår. Festdagene har stått i kø, og forventningene til det sosiale livet har økt.

Jepp, jeg har løyet til foreldrene mine og sagt at jeg skal på nyttårsparty. Selv når det ikke har kommet så mye som en kaffeinvitasjon på mange måneder.

Ei heller har jeg selv invitert, bydd på meg selv For det starter der. Og med 38 år på baken kan jeg endelig si at jeg faktisk har noe å by på.

Jeg er riktignok ikke en klemmer, men jeg kan strekke ut en hånd. Og ta en prat. Si noe rart, sånn at du ler. Ta hånda mi. Jeg vet nemlig hvordan du har det.

Journalist Mette Eriksen.

Journalist Mette Eriksen. Foto:

Artikkeltags