40-årskrise? Serr, lizm. Jeg bare henger med gjengen.

Mette Eriksen. Journalist, pulsansvarlig og fortsatt i 30-årene.

Mette Eriksen. Journalist, pulsansvarlig og fortsatt i 30-årene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hva kan være mer avslørende enn språket vårt?

DEL

LørdagstankerOk, jeg innrømmer det. Jeg har sett hver eneste video, chatpost og tekstmelding som er mekka av «SKAM»-redaksjonen, og jeg skammer meg ikke. Det er nemlig ren forskning.

Ungdomsredaksjonen trenger en voksen iblant, og det er her jeg kommer inn. Og i ett og halvt år har jeg prøvd å tette det mentale og språklige gapet mellom meg og de unge.

Det første gikk lettere enn jeg hadde trodd (selv om de sikkert er uenige), utfordring nummer to jobber jeg fortsatt med. Og det er her «SKAM» kommer inn. Jeg har nå ord og uttrykk som «lø», «hooke», «tæsje» og «ditche» under huden. Om jeg kan bruke de i en setning? Seff. «Jeg har blitt ditcha, skal vi hooke?» Sa brura.

Men slang har i seg en egenskap som utfordrer brukeren, og da særlig de voksne: det er i stadig endring.

I det øyeblikket ungdom oppfatter at gamlisene tar over ordbruken, endres betydningen eller man velger andre ord. Så ikke bli for komfortabel.

Det finnes dessuten flere måter å datere seg selv på. Bruker du fortsatt uttrykk som «dødsteit», «lite kult», «corny», «mega», og «rote»? Da var du mest sannsynlig ung på 80- og 90-tallet. Som meg.

En annen ting er kommunikasjon. Jeg prøver å være kul, og bruker Facebook som plattform for det meste som skjer mellom meg og tenåringene. Det begrenser. Medarbeidersamtalene foregår slik:

Jeg: «Går det bra?»

Ungdom: «Ja».

Noe som lyder kjent, tenåringsforeldre?

Så mens jeg shipper Isak og Even, prøver å lære meg kebabnorsk og tette gapet mellom to generasjoner, gir jeg meg selv kred for å være milevis unna en 40-årskrise. Eller?

LES FLERE LØRDAGSTANKER AV METTE ERIKSEN:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags